Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Žehre našli pozitívny prípad bez cestovateľskej anamnézy, 20 ľudí ostáva v karanténe
Zdielať na

V Žehre našli pozitívny prípad bez cestovateľskej anamnézy, 20 ľudí ostáva v karanténe

ŽEHRA / Na obecnom úrade v Žehre ešte ani nestihol sadnúť prach na krízový plán v boji s koronavírusom a už ho musia opäť vyťahovať. V osade pri dedine sa opäť objavil pozitívny prípad. Zatiaľ ide o iba o jedného muža, ale v spoločnom dome s ním žije 20 ľudí.

"Dávajte si pozor, kto sem chodí. Aby sem neprišiel niekto iný, kto vás môže nakaziť." Takto vystríhal člen krízového štábu Peter Pollák ešte pred mesiacom obyvateľov osady Dreveník po tom, čo im skončila karanténa. Odvtedy tam nebol nikto nakazený, to už ale neplatí. 

Karanténa pre niektoré rodiny v osadách trvala dlhé dva mesiace. No zdá sa, že situácia sa opakuje. "Najhoršie na tom je, že ten dotyčný človek nemá ani cestovateľskú anamnézu. Čiže musel sa nakaziť od niekoho, kto prišiel s tým vírusom, ktorý sa vrátil z Anglicka," uviedol prednosta ObÚ Žehra Miloš Pacovský. 

Podozrenie padá na neďalekú osadu v Spišskom Podhradí, kde je už rodina v karanténe. 59-ročnému Jozefovi prišlo v pondelok nevoľno. "Zavolali záchranku. A tam mu zistili, že má koronavírus," priblížil obyvateľ domu v karanténe Július Holub. 

Od rána je celý dom v karanténe

Jozefova rodina býva na vrchnom poschodí, majú vlastný vchod. Príbuzní na prízemí. Jozef je v košickej nemocnici na infekčnom oddelení, podľa príbuzných nie je napojený na prístroje. "Zavreli nás, zapáskovali nás a neviem. Asi my pôjdeme na testy teraz," poznamenal Holub. "Sú tam naši MOPSkári, tento dom strážia. A zamedzujú tomu prístupu ostatných ľudí s ľuďmi, ktorí môžu byť pozitívni," vysvetlil Pacovský. 

Kým obyvatelia v osade majú strach, aby ich opäť nezatvorili do karantény, ktorá tu trvala dva mesiace, vedenie obce rieši situáciu s chladnou hlavou. Plán majú pripravený, čakajú na výsledky testov príbuzných nakazeného Jozefa. Tí sa cítia byť zdraví. "Zatiaľ máme jedného pozitívneho a čakáme, čo tí dvadsiati, čo a ako. Keď bude iba pozitívny jeden, alebo dvaja či traja, tak necháme to opáskované a asi budú tam. Zatiaľ," reagoval starosta obce Marián Kandráč. 

Obec už požiadala aj vládu o dotáciu. Z nej by chcela zakúpiť podobné unimobunky, aké boli v nedávnom karanténnom mestečku. Slúžiť by mali na rovnaký účel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy