Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko v konkurencieschopnosti od Ficovej vlády prudko padá. Sulík si sľubuje veľa od patentov
Zdielať na

Slovensko v konkurencieschopnosti od Ficovej vlády prudko padá. Sulík si sľubuje veľa od patentov

BRATISLAVA / Slovenská ekonomika prežíva podľa guvernéra Slovenskej Národnej banky voľný pád. V rebríčku 63 krajín v oblasti konkurencieschopnosti sme sa dostali na zúfalú 57. priečku. V roku 2007 sme pritom boli označovaní za super krajinu na solídnom 30. mieste.

Slovensko sa najnovšie prepadlo na nelichotivé 57. miesto zo 63 krajín. Za nami, z členských krajín Únie, ostali len Chorváti. Svetovú ročenku konkurencieschopnosti ekonomík zverejnil švajčiarsky Inštitút pre rozvoj manažmentu v spolupráci so slovenskou Nadáciou F. A. Hayeka."Postupný prepad nastával zhoršením podnikateľského prostredia, trhu práce, ale aj podnikateľskej legislatívy," uviedol Martin Reguli z nadácie.

O prvých priečkach, kde vedie Singapur a za ním nasleduje Švajčiarsko a Dánsko, ktoré vytlačili Hongkong a Ameriku, môžeme len snívať. Snívať môžeme aj o priečkach našich susedov.  "Posledné roky sme nemali lepšie umiestnenie ako na 40. mieste v 2016," konštatuje Reguli.​

Roky s Ficom

V roku 2006 prišla k moci prvá Ficova vláda. Po roku jeho vládnutia sme boli v roku 2007 ešte na 30. priečke. "V posledných rokoch sa štát díva na ekonomiku naozaj účtovnícky. Zvyšuje dane, znižuje dane, zavádza sociálne balíčky" skonštatoval Andrej Lasz z Asociácie podnikateľských zväzov.

Najväčšími výzvami je stabilizácia výdavkov a návrat k vyrovnanému rozpočtu, ďalej posilnenie procesov digitalizácie vo všetkých sektoroch a reforma vzdelávania. Slovensko musí posilniť aj podnikateľské prostredie a riešiť nedostatočnú kvalifikovanú pracovnú silu a vysoké náklady na ňu. "Na každých sto eur hrubej mzdy musí zamestnávateľ vyplatiť ďalších 37 eur," dodáva Lasz.

Autori štúdie ako aj zamestnávatelia prízvukujú najmä vzdelávanie, vedu a výskum. Na toto všetko nám majú pomôcť bruselské peniaze zo záchranného balíka. Minister hospodárstva tvrdí, že zlepší aj podnikateľského prostredie. Richard Sulík si veľa sľubuje aj od nového riaditeľa Úradu priemyselného vlastníctva. Nové patenty tam ležali bežne sedem mesiacov, čo brzdilo podnikateľov, či startupy. Ale aj dlhšie. "Patent  je podaný tri roky a  v podstate spí tam sladkým spánkom šípkovej Ruženky," skritizoval Sulík.

Zábavné boli aj úradné hodiny tejto inštitúcie. "Orgán, ktorý je tu hlavne pre podnikateľov  čo tu je pre podnikateľov funguje v pondelok až piatok od 13 - 14:30 popoludní," skonštatoval predseda úradu priemyselného vlastníctva Matúš Medvedec.


Slovensko, aby sa vrátilo ku svojim najlepším časom bude mať čo robiť.  Za dlhé obdobie vlády Smeru pod Ficom, prerušené krátkym časom Radičovej kabinetu, sme sa teda prepadli o 27 priečok. Či sa niečo podarí dodržať novej vláde zo sľubov uvidíme už o rok.

Vyše 750 miliárd sa prerozdelí medzi krajinami EÚ. Slovensko by malo dostať 8 miliárd. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy