Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Ženy zanedbávajú gynekologické prehliadky
Zdielať na

Ženy zanedbávajú gynekologické prehliadky

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Slovenské ženy zanedbávajú pravidelné gynekologické prehliadky

"Na Slovensku je situácia pomerne zlá, radí nás medzi krajiny, kde si ľudia nedostatočne vážia svoje zdravie," konštatoval dnes predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Richard Demovič.

Objasnil, že odhady hovoria iba o 17- až 20-percentom podiele žien, ktoré gynekologické prehliadky absolvujú pravidelne. Úrad tiež zistil, že nežné pohlavie nezanedbáva iba prehliadky, ale aj príznaky už vyvíjajúceho sa ochorenia.

Preventívna prehliadka u gynekológa, na ktorú má nárok každá žena raz ročne po dovŕšení 18. roku života alebo od prvého tehotenstva, zahŕňa komplexné gynekologické vyšetrenie vrátane odborného poradenstva. Súčasťou preventívnej prehliadky u gynekológa je skríning rakoviny krčka maternice (RKM) a prsníka.

Demovič upozornil, že RKM ročne postihne okolo 550 žien, pričom asi tretina z nich ochoreniu aj podľahne. Zdravie žien tiež ohrozuje rakovina prsníka, ktorú lekári diagnostikujú viac ako v 2000 prípadoch ročne, pričom rovnako ako u krčka maternice, tretina pacientok boj s onkologickým ochorením prehráva.

Skríning RKM sa vykonáva u žien vo veku od 23 do 64 rokov, pričom prvé dva odbery cytológie sa robia v ročnom intervale. Ak sú tieto dva cytologické výsledky negatívne, pokračuje sa v trojročnom intervale, a to do 64 rokov. Skríning vo veku 64 rokov sa ukončí, ak sú posledné tri cytologické nálezy negatívne.

U žien vo veku od 40 do 69 rokov sa robí aj skríning rakoviny prsníka, a to jedenkrát za dva roky. Ako podotkol Demovič, lepšia informovanosť žien o tom, načo majú nárok, sa vo vyspelých štátoch prejavila aj vo vyžadovaní absolvovania preventívnych vyšetrení.

Šéf ÚDZS dnes tiež informoval o pochybeniach na pracoviskách špecializovaného odboru Gynekológia a pôrodníctvo, kde úrad vyhodnotil 13 podnetov ako opodstatnených. ÚDZS napríklad zistil nesprávnu a neskorú diagnostiku nádorového ochorenia u 15-ročnej pacientky z dôvodu nevykonania sonografického vyšetrenia.

Nesprávny manažment pôrodu a vedenia zdravotnej dokumentácie si zase vyžiadal ťažké poškodenie mozgu novorodenca. V inom prípade nesprávna diagnostika a manažment rizikovej viacnásobnej rodičky stáli život jej nenarodeného dieťaťa.

Zdielať na

Najčítanejšie správy