Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Oáza pokoja na juhu Gemera. V lete môžete zrelaxovať v kúpeľoch Číž
Zdielať na

Oáza pokoja na juhu Gemera. V lete môžete zrelaxovať v kúpeľoch Číž

ČÍŽ / O letnej dovolenke doma a spoznávaní krás našej krajiny hovorí po korona-kríze veľká časť Slovákov , ktorí si v predošlých rokoch vedeli oddych predstaviť len pri mori. Mnohí teraz na mapách hľadajú možnosti, kam si to namieriť. Sú však aj miesta "Bohu za chrbtom" , ktoré zostali nepovšimnuté a pritom môžu byť oázou pokoja. Jedno také navštívil aj redaktor TV JOJ na juhu Gemera.

Na Slovensku je mnoho krásnych a významných miest. Napríklad aj dedina Číž, v ktorej žije 600 obyvateľov. Aj tu sa dá stráviť nádherná dovolenka. "Najväčší poklad európsky, ktorý je, je jódová voda. Tá vyviera práve tu v Číži," hovorí starosta obce Július Tkáč .

Aj preto sú klenotom dediny kúpele známe široko-ďaleko. Jódová voda má na telo blahodarné účinky. Miestni kúpeľníci pozývajú všetkých návštevníkov. Dvere sú tu otvorené pre každého.  

"Jódová voda je hlavne zázračná a tie blahodarné účinky, ktoré pôsobia na ľudí s rôznymi postihnutiami či už štítnej žľazy, pohybového ústrojenstva, látkovej výmeny. V roku 1910 bola ocenená striebornou medailou, ako najlepšia voda sveta," vymenováva Tkáč.

Dodáva, že sú pripravení prijať 800 ľudí denne na kúpalisku a aj v areáli Kúpeľov Číž. "Bicyklovať sa tu dá všade. V stanoch, s rodinami," uviedol riaditeľ kúpeľov Michal Fajin . Ľuďom tu pomáhajú aj hypoterapiou. S koňmi možno vyraziť aj do prírody. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy