Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Turisti na túto chvíľu čakali mesiace. Tatranské chodníky sú opäť otvorené
Zdielať na

Turisti na túto chvíľu čakali mesiace. Tatranské chodníky sú opäť otvorené

VYSOKÉ TATRY / Sedem a pol mesiaca nemohli turisti vkročiť na vysokohorské chodníky. Tatranská príroda potrebovala zregenerovať. Od dnešného dňa tam však už takmer žiadne obmedzenia neplatia. Smerom na predné solisko naši kolegovia stretli veľa ľudí, ktorí sa turistiky nevedeli dočkať.

Otvorenie turistických chodníkov je pre Vysoké Tatry vždy veľkou vecou . Ale neprišli sem iba turisti, ale aj športovci, ktorí hľadali stratenú kondíciu. "Ja som dnes zahájil svoju kondičnú prípravu a som veľmi spokojný, lebo som Štrsbké pleso a Solisko dal za hodinu," vraví športovec Martin. 

Koniec zimnej závery znamená, že turisti sa už môžu vybrať na chodníky, ktoré sú nad chatami. "To znamená po značkovaných chodníkoch, ktoré aj garantuje horská služba že v prípade úrazu je bezproblémový zásah," vraví vedúci Strediska na Štrbskom plese Peter Tomko. 

"Môžu už ísť aj na Chatu pod Rysmi a vyššie, to znamená vysokohorské sedlá a turistické prístupné štíty," uviedol Peter Spitzkopf zo štátnych lesov TANAPU. Od 15. júna pribudlo približne 300 kilometrov k tomu, kam sa ľudia mohli vybrať aj v zime. Ľudia sa v teréne orientujú podľa mobilných aplikácii, občas použijú aj turistickú mapu. Ale na to, aby vedeli, na ktorý chodník môžu vstúpiť, existuje jednoduchá rada: "Keď vidia turistickú značku, to je pre nich smerodajné." 

Najviac ľudí chodí po zimnej uzávere na Rysy či Kriváň, my sme sa dnes boli pozrieť na prednom Solisku. Mnohí to berú ako ľahký začiatok pred náročnejšími túrami. 

Dobrou správou je, že rúška už na tvári mať nemusíte. Povinnou výbavou by ale mali byť palice a stúpacie železá či čakan. Hore sú ešte stále kopce pokryté snehom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy