Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Učitelia z Vrútok na znak smútku vyšli z domovov v čiernom
Zdielať na

Učitelia z Vrútok na znak smútku vyšli z domovov v čiernom

VRÚTKY / Tragédia v škole vo Vrútkach zasiahla celé Slovensko. Mnohí pedagógovia z regiónu Turca prejavili svoj smútok tak, že si obliekli čierne šaty. Smutná udalosť bola aj témou stretnutia vrútockého primátora s ministrom školstva v Bratislave, kde preberali možnosti ako zvýšiť bezpečnosť na školách. Primátor sa dotkol aj témy šikany.

Pamiatku učiteľa, ktorý ako hrdina zahynul v spojenej škole vo Vrútkach si uctili mnohí jeho kolegovia z iných škôl. "Samozrejme, táto situácia sa nás dotkla, keďže sme pedagógovia a škola je blízko," povedala učiteľka Lenka Gajdošová zo ZŠ J. V. Dolinského v Martine.

"Druhá vec je kolegialita, to isté sa mohlo stať v našej škole," uviedla zase Dana Labudová, učiteľka zo ZŠ J. V. Dolinského v Martine. V smútočnom oblečení prišli na vyučovanie aj učitelia z neďalekej základnej školy v martinskej mestskej časti Priekopa. Viacerí majú s nebohým zážitky ešte z čias stredoškolských. "Známy tým, že bol dlhoročným učiteľom na škole vo Vrútkach," dodáva Ivan Hrozienčík, riaditeľ ZŠ J. V. Dolinského v Martine. 

V deň tragickej udalosti sa vo Vrútkach tamojší primátor Branislav Zacharides dohodol s ministrom školstva Branislavom Grohlingom, ktorý tam okamžite vycestoval, na stretnutí v Bratislave. V pondelok sa tak stalo. "Dôvodom bola bezpečnosť na škole, ako aj bezpečnosť na školách vo všeobecnosti," uviedol primátor Vrútok Branislav Zacharides. 

Konkrétne riešenia však zatiaľ nepadli, keďže sa ani jeden z nich nepovažuje za bezpečnostného experta a táto úloha patrí inému rezortu. "Sú iné bezpečnostné orgány a experti, ktorí lepšie vedia povedať, čo by v rámci aj finančných zdrojov bolo mohlo byť nápomocné v tejto veci," dodáva Zacharides. Zhodli sa aj v tom, že škola, kde sa dráma odohrala, z hľadiska bezpečnosti spĺňala všetky štandardy a z tohto pohľadu nezlyhala.

Na verejnosti sa začalo horúčkovito diskutovať o šikane a možnej príčine tejto tragédie. Primátor však takéto spájanie rázne odmieta. Na škole sa podľa neho nevyskytovala a ak sa objavili náznaky, dokázali problém okamžite riešiť. "A ja ako zriaďovateľ odmietam, že by dôvodom takéhoto konania mala byť šikana," hovorí primátor. Podľa primátora Vrútok v tejto chvíli ešte nie je jasné, či sa vyučovanie na škole do konca školského roka obnoví. Všetko bude závisieť najmä od toho, kedy to psychické rozpoloženie učiteľského zboru a žiakov dovolí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy