Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
FOTO: Masívna prietrž mračien na strednom Slovensku: Voda brala so sebou takmer všetko
Zdielať na

FOTO: Masívna prietrž mračien na strednom Slovensku: Voda brala so sebou takmer všetko

STREDNÉ SLOVENSKO / 25 hasičských výjazdov a tretí stupeň povodňovej aktivity v obciach v okolí Zvolena. Takúto bilanciu spôsobil asi polhodinový lejak na strednom Slovensku. Vo Zvolenskej Slatine sa liala voda z potoka aj z polí.

Po prietrži mračien zostalo na strednom slovensku viacero obcí pod vodou, pomáhali hasiči aj dobrovoľníci. "Začalo to hrmením, všade voda, len sme hukot počuli," povedal jeden z obyvateľov Zvolenskej Slatiny. "Boli sme vytopení, v pivnici po kolená vody," prezradila ďalšia obyvateľka Zvolenskej Slatiny.


Voda sa valila z polí a aj z potoka, ktorý v priebehu asi polhodiny poriadne stúpol. V jednom z dvorov doslova plávali osobné autá, voda bola v pivniciach aj domoch. Odnieslo aj tri mostíky. "Čistili sme priepusty pod mostíkmi, aby to malo kade odtekať," uviedol Rastislav Sivok, DHZ Zvolen.


Pod vodou bola aj časť R2, kde sa po lejaku zosunula časť svahu. Pár kilometrov vzdialený Vígľaš pri Zvolene hlásil podobné problémy. Voda sa dostala do domov a odniesla aj kus asfaltovej cesty. V obci Baláže pri Banskej Bystrici sa k dažďu pridali aj krúpy, ktoré zničili záhrady. 

Voda robí problémy aj obyvateľom Turiec

Obyvatelia Dolnej Štubne sú zúfalí. Minulý týždeň ich voda po krátkej, no silnej búrke zaliala už trikrát. Nánosy blata ničia úrodu a obyvateľom nezostáva iné ako vziať do rúk lopaty a nánosy odpratávať. Situáciu už musel riešiť krízový štáb.

​Prietrž mračien si vyžiadala výjazdy desiatok hasičov

Nepriaznivé daždivé počasie, ktoré včera zasiahlo najmä západ a stred Slovenska, si vyžiadalo desiatky výjazdov hasičov. Ich pomoc potrebovali najmä v Trnavskom kraji. V obci Belá v Nitrianskom kraji museli vyhlásiť dokonca tretí stupeň povodňovej aktivity.

​Zaplavilo aj cintorín

Nedeľňajšie búrky sprevádzané prudkým dažďom potrápili aj obyvateľov Nitrianskeho kraja. Voda s blatom stekali po uliciach, záhradách a dostali sa aj do pivníc. Po lejaku dokonca zaplavilo aj cintorín v Zlatých Moravciach. V niektorých miestach hroby zatopila až pol metrová voda.

​Pred nami sú upršané dni

Výdatné dažde narobili dosť problémov. Pršať bude aj počas najbližších dní. Podľa meteorológov také môžu byť až nasledujúce dva týždne. Množstvo zrážok však nebude až také veľké. Navyše sa trochu ochladí. Kým cez víkend sa teploty šplhali až k tridsiatke, v nasledujúcich to bude od 20 do 25 stupňov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy