Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Konečná pre drobné mince? Čoskoro by sa u nás mohlo zredukovať ich používanie
Zdielať na

Konečná pre drobné mince? Čoskoro by sa u nás mohlo zredukovať ich používanie

SLOVENSKO / Ak patríte k tým, ktorým prekážajú jedno- a dvoj-centové mince v peňaženke, máme pre vás dobrú správu. Čoskoro by sa aj na Slovensku mohlo zredukovať ich používanie na minimum. Národná banka spolu so Zväzom obchodu argumentujú najmä vysokými nákladmi na ich výrobu a záťažou pre životné prostredie.

Vraví sa, že kto si neváži malé peniaze, nezaslúži si veľké. Iniciatíva za zrušenie najmenších drobných sa preto dala čakať skôr od bohatších krajín, prieskumy však ukázali niečo iné. "Slováci patria k tým národom, ktoré najviac obťažuje používanie jedno- a dvoj-centových mincí," povedal guvernér Národnej banky Peter Kažimír.

Čakanie pri platení v rade by sa mohlo posunúť opäť o niečo bližšie k minulosti. "Na tom nezarobí ani spotrebiteľ, ani obchodník, ale urýchlime proces pri pokladniach," vyjadril sa viceprezident Zväzu obchodu Pavol Konštiak.

Obmedzenie alebo následné zrušenie týchto mincí by okrem toho splnilo aj ďalšie účely. Ušetrili by sme na nákladoch na ich výrobu a zároveň by sa znížila ekologická záťaž. V obehu sú ich totiž stámilióny. "Realita zo života je taká, že sa nám tieto mince nevracajú hlavne pre vysoké náklady manipulácie zo strany podnikateľov," uviedol Kažimír.

Obchodníci tak ušetria a milovníkom mincí sa o niečo zúži výber. Pokojnejší pri platení budú aj používatelia bezhotovostných foriem. Pamätníkom slovenskej koruny sa môžu vrátiť spomienky na rušenie 10 a 20 haliernikov, ktoré bolo sprevádzané obavami z umelého zvyšovania cien. "Nejde o zdražovanie, celkovo by ten človek nemal zaplatiť viac ako 14 centov mesačne," vyjadril sa Pavel Škriniar, Ekonomická univerzita v Bratislave.


"My chceme zaokrúhliť posledný účet v tých samoobsluhách smerom dole na nulu alebo smerom hore na 5 centov," vysvetlil Konštiak. "Treba si uvedomiť, že to zaokrúhľovanie sa týka iba hotovostných platieb, nie platieb kartami," objasnil Škriniar. Zrušením najmenších halierov Národná banka za 5 rokov ušetrila desiatky miliónov korún.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy