Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Policajti nemôžu počas zásahu ako bol vo Vrútkach používať tízre. Dôvod je absurdný
Zdielať na

Policajti nemôžu počas zásahu ako bol vo Vrútkach používať tízre. Dôvod je absurdný

BRATISLAVA / Policajný prezident Milan Lučanský, premiér Igor Matovič a minister vnútra Roman Mikulec sa dnes vyjadrili k videu, na ktorom je zachytený zásah policajtov proti útočníkovi z Vrútok. Preverí ho inšpekcia.

Matovič si za policajtmi stojí. Na útočníka by strielal

Premiér Igor Matovič si za zásahom policajtov stojí a použitie zbrane v tomto  prípade schvaľuje. "Odcudzovať policajtov v takomto momente, že by sa mali správať nejako... Hold chlapec sa rozhodol, s nožom zaútočil na policajta dopadol tak, ako si zaslúžil," povedal premiér. Pomerne šokujúco znejú však jeho vyjadrenia. Po tom ako opísal situáciu, čo sa udialo, Matovič vyslovil, že by zareagoval rovnako v prípade, že by sa okolo nachádzali matky s dieťaťom. "Tak by som vytiahol zbraň,  žiaden tízer... Jednoducho neriskoval by som, neriskoval by som život svoj, ani ten život mamičiek s deťmi na chodníku,"  vyhlásil Matovič.

Minister vnútra s premiérom súhlasí. "Odmietam robiť z policajta v krajnej núdzi handru, do ktorej si každý vševedko môže utrieť svoje bagandže.Ak niekto naháňa policajta s nožom ako zmyslovzbavený a v okolí sa pohybujú mamičky s deťmi, nemôže čakať nič iné, ako Ivan v Martine.Vytvoriť systém, kedy vyšinutý utočník s nožom na policajta môže čakať maximálne zásah s taserom, by bolo chybou.Musí existovať hranica, ak ju zrušíme, úplne zbytočne ohrozíme policajtov a vyšinutým bláznom dáme krídla ... a to teda určite nedovolím," napísal vo svojom statuse Matovič.

Lučanský chce inšpekciu

Podľa policajného prezidenta Milana Lučanského však nešlo o adekvátny zákrok. "Takýto zákrok nikdy nie je adekvátny, nikdy sa naňho neviete pripraviť. A je len na tých ľuďoch, ktorí zasahujú a ktorí v momentálnej situácií rozhodujú akým spôsobom a ako budú zasahovať," uviedol Lučanský.

Polícií došli baterky

Minister vnútra Roman Mikulec zatiaľ nechce komentovať motív vraždy nakoľko stále prebieha vyšetrovanie. "Nechajme tiež priestor na vyšetrenie," povedal. Na stole je ale téma, ktorá po policajnom zásahu začala v spoločnosti rezonovať. A ňou je využitie nesmrtiacich zbraní. Tie už rôzne policajné útvary majú, no chýbajú im baterky. "Ja sa len čudujem, kde sú všetky tie peniaze a tá technika o ktorej sa hovorilo, v uplynulom obdobií ako sa zabezpečovala pre policajné jednotky a policajný zbor. A áno, tieto nesmrtiace zbrane a teasre nie su lebo chýbajú do nich baterky," uviedol Mikulec. Verejné obstarávanie už rezort podľa jeho slov spustil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy