Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Stopka pre ďalších cudzincov na Slovensku. Podľa SIS a polície sú hrozbou pre bezpečnosť štátu
Zdielať na

Stopka pre ďalších cudzincov na Slovensku. Podľa SIS a polície sú hrozbou pre bezpečnosť štátu

BRATISLAVA / Cudzinecká polícia odmietla ďalších cudzincov. Tentokrát až piatich Ukrajincov. Jeden z nich má pritom u nás rodinu, no aj napriek tomu už musel odísť do Kyjeva. Podľa SIS a polície je však údajne hrozbou pre bezpečnosť štátu aj mladá Anastasia. Žena, ktorá u nás žila od detstva tvrdí, že sa jej doslova zrútil svet.

"No, nie je to vôbec ľahké. Ja si naozaj nemyslím, že by som mohla nejak Slovensko ohroziť. Ja tu bývam od 13-tich rokov. Ja si fakt neviem predstaviť, čo by som ja mohla urobiť," povedala Anastasiia Lakovlieva, Ukrajinka žijúca na Slovensku. "Celý život sa jej zmenil na základe nejakého rozhodnutia tajnej služby, s ktorou ona ani nič nemala. Tu má mamu, tu je škola, na ktorú chce ísť. Kam ona teraz pôjde?" vyjadril sa Milan Kurota, majiteľ SlovakiaInvest Group.

Ide o krehké a jemné dievča, ktoré túži v Žiline študovať leteckú dopravu, na ktorú je už prijatá. V máji, štyri mesiace po tom, ako oslávila vek plnoletosti sa jej všetko zrútilo. "Napísali mi, že som nebezpečenstvo pre Slovensko. Ja som tomu nemohla uveriť, lebo naozaj si nemyslím, že by som tu urobila niečo také zlé, že nemôžem bývať na Slovensku," skonštatovala Anastasiia. V prípade Anastasie ešte právoplatné rozhodnutie nepadlo, kedže sa odvolala. SIS ale v jej veci poslala stanovisko polícii po stanovenej 15 dňovej lehote. Trvalo jej to takmer 4 mesiace. "Pokiaľ nedôjde k splneniu lehoty, ide o porušenie zákona," uviedol advokát Milan Ficek.

Prehovoriť v tejto veci sa už rozhodol aj muž, ktorý 12 rokov pomáha cudzincom. "Čo urobila 19 ročná dievčina? Polícia vie ten dôvod, lebo skutočný dôvod riaditeľovi cudzineckej polície ukazovali, ale už samotnému cudzincovi ten dôvod nepovedia," povedal Kurota. Rodina mladej Ukrajinky je už ale rozštiepená od vlani. Kedy dala cudzinecká polícia stopku jej otcovi. Ten už musel našu krajinu opustiť. Ďalšie tri prípady sú ukrajinskí muži. Tiež podľa rozhodnutia polície ohrozujú bezpečnosť štátu. "Normálni podnikatelia, zaoberajú sa obyčajným malým biznisom," vyjadril sa Kurota.

Sergej u nás 7 rokov podniká s posypovou soľou a Olexandr v stavebníctve. Jeden z nich čelil aj vyhrážkam. Chcú sa obrátiť na súd. "Bola taká pre nás ponuka, aby sme neobchodovali tu na Slovensku so soľou. A keď budem obchodovať, tak nás vyhodia," prezradil Sergej. "Nemal som nikdy problém s políciou, ani s daňovým úradom. Ani s inými som problém nemal. Neviem, prečo ja nemôžem tu bývať," pýta sa Olexandr. "Kompetentné štátne orgány vykonávajú svoju pôsobnosť náležite vo vzťahu k úlohám, ktoré sú zo zákonov povinné plniť a postupujú vždy v zmysle platných právnych úprav, zákonov a nariadení," uviedla hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová.

Takéto konanie už v minulosti kritizovala ombudsmanka. V jednom z podobných prípadov konštatovala porušenie ústavných práv. Pritom zmeny v tejto oblasti sľúbil aj minister vnútra. A rozhodnutie vydal aj ústavný súd. "Obmedzenie tejto preskúmateľnosti nesmie viesť k tomu, aby sa dotknutá osoba nedozvedela aspoň základné informácie o tom, prečo predstavuje hrozbu pre bezpečnostný záujem SR. Napadnutá právna úprava zbavuje dotknuté osoby akejkoľvek možnosti oponovať policajnému orgánu, resp. SIS," uvádza sa v písomnom stanovisku Ústavného súdu SR. "Minister vnútra Roman Mikulec sa už informoval o situácii na cudzineckej polícii a určite tejto oblasti plánuje v najbližšom období venovať osobitnú pozornosť," odznelo v stanovisku MV SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy