Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vysoké Tatry opäť ožívajú. Niektoré hotely ale neotvoria
Zdielať na

Vysoké Tatry opäť ožívajú. Niektoré hotely ale neotvoria

VYSOKÉ TATRY / Prvý slnečný víkend s letnými teplami, takmer žiadne obmedzenia a možnosť prísť si oddýchnuť do Tatier pre tých, ktorí tak doposiaľ nemohli urobiť pre zatvorené hranice. Niektorí neváhali, nasadli na motorky a prišli iba na otočku. Ale nie všetko je v Tatrách ideálne, mnohé hotely sú ešte stále zatvorené.

Do Vysokých Tatier sa opät vracajú zahraniční turisti. Najviac je tu teraz počuť češtinu. Čechom, ktorých sme stretli v Tatrách chýbali najviac naše hory. Mnohí mali výlety plánované ešte pred pandémiou, potom ich samozreme zrušili a po otvorení hraníc neváhali, nasadli do aút alebo na motorky a pobrali sa na Slovensko.


"Naposledy som tu bol 6.3., to sme ešte lyžovali. Teraz tu sneh nie je,"
povedal jeden z českých návštevníkov.
"My sme vyrazli v piatok po práci, úplne sme prišli zmoknutí do Veľkej Lomnice ale včerajšok stál za to a dnešok tiež. Dnes už sa teda vraciame do Čiech," okomentovala turistka z Litomyšlí.

A tešia sa aj hoteliéri, Slováci sa snažia, chcú dovolenkovať doma. Ale hneď ako sa otvorili hranice, na recepciách hotelov začali telefóny zvoniť ešte viac. A to už okrem Slovákov telefonovali aj zahraniční záujemcovia.
"Hneď ako sa hrannice otvorili, prišiel k nám jeden český hosť, ktorý sem chodí pravideľn . Ale už teraz sme vytvorili rezerváciu na 10 izieb pre českých klientov.A za to sme veľmi vďační," uviedla riaditeľka jedného z hotelov na Štrbskom plese.


 V Tatrách je už našťastie menej takých atrakcií, ktoré zostávaju zatvorené. Už sa turisti dokonca môžu povoziť aj na koči. "Sme doteraz nemohli chodiť, iba kone sme kŕmili ale teraz je už viac ľudí  a už aj môžeme tak sa to pomaly rozbieha," porozprával pohonič koní Jozef Lazarčík.


Tatry sú teraz úplne iné, ako pred mesiacom. Že sa tam vracia život, tak to je pozitívna správa nielen pre turistov. 
"Tešia sa nielen ľudia, ktorí si môžu plánovať dovolenky v horách či aquaparkoch ale aj zamestnanci, ktorí môžu naplno robiť svoju prácu a dopriať zážitky našim hosťom," uviedol komunikačný manažér TMR Marián Galajda.

Ale nie všetko je ideálne. Ešte stále nájdete hotely, ktorých dvere zostavaju zatvorené. Zákon im sice umožnuje otvoriť ale otázkou je pre koho. "Ak by sme aj otvorili napríklad na víkend pre tri izby, hoc aj pre 15 ľudí. Tak tam musíme mať minimálne desať zamestnancov, čo je v podstate úplne nerentabilné. To znamená, že aj my sme presúvali tie rezervácie na neskôr, kedy ten záujem bude väčší a bude možné vôbec otvoriť tak aby mohol byť otvoreným," uviedol riaditeľ hotela v Tatranskej Lomnici Martin Novotný.

Aj na Liptove začala letná sezóna. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy