Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Väzobne stíhaná Monika Jankovská sa vzdala funkcie sudkyne. Jej rozhodnutie vyvolalo špekulácie
Zdielať na

Väzobne stíhaná Monika Jankovská sa vzdala funkcie sudkyne. Jej rozhodnutie vyvolalo špekulácie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Monika Jankovská bývalá štátna tajomníčka, ktorú po prevalení Kočnerovej Threemy väzobne stíhajú, sa vzdala funkcie sudkyne. Informáciu potvrdil hovorca prezidentky SR Martin Strižinec. Iba pred pár dňami obletela Slovensko správa o tom, že dozorujúca prokurátorka jej zmiernila obvinenie. A tak jej aktuálne rozhodnutie vzdať sa sudcovského talára vyvolalo špekulácie.

"Chceli ste moju verejnú popravu, aj prostredníctvom nepodložených informácií, a mediálneho lynču, tak ju tu máte." S týmito slovami opúšťala post štátnej tajomníčky Monika Jankovská 3. septembra minulého roka. Na tej istej tlačovej besede poprela akékoľvek kontakty s Mariánom Kočnerom. "Nepoznám ho. Nekomunikovala som s ním ani priamo ani sprostredkovane, ani osobne, ani prostredníctvom iných osôb, nijako," vyhlásila Jankovská. 

Šifrovaná komunikácia z aplikácie Threema, ktorá sa našla v mobile Mariána Kočnera a súd ju pripustil ako dôkaz v kauze zmenky, však hovorí niečo iné. Podozrenia vyústili až do policajnej akcie s krycím názvom Búrka, po ktorej spolu s ďalšími 12 sudcami skončila s obvinením. Naďalej však bola oficiálne sudkyňou. Až doteraz. "Môžem potvrdiť, že pani Monika Jankovská sa vzdala funkcie sudkyne. List, v ktorom to oznámila prezidentke, bol dnes doručený do kancelárie prezidenta a znamená to, funkcia jej zanikne uplynutím tohto mesiaca," informoval hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

"Ide o nejaké slobodné rozhodnutie mojej klientky. To znamená, ja viac nejakým spôsobom neviem k tomu zaujať bližšie stanovisko, pretože to je rozhodnutie jej," vyjadril sa obhajca Moniky Jankovskej Peter Erdos. 

Prečo sa spoza mreží listom vzdala funkcie sudkyne však neuviedol. Špekuluje sa, či to nemá súvis s medializovaným zmiernením jej obvinenia. "Ja som rád, že verejný tlak má zmysel, toto to ukazuje. A táto osoba definitívne odchádza zo Slovenskej justície," povedal podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí).  "To vidím všetko len ako sebestredné využívanie tých výhod, ktoré tá funkcia jej poskytuje. Keď už je to pre ňu nevýhodné, tak tú funkciu odhodí," podotkol  Alojz Baránik (SaS). 

"Si myslím, že už dávno boli na čase," vyhlásil predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Milan Vetrák (OĽaNO). V šifrovanej komunikácii Mariána Kočnera je aj pasáž o tom, ako podľa jeho inštrukcií mala Jankovská zabezpečiť, aby ho nezobrali do väzby. Obaja dnes za mrežami čakajú na svoj rozsudok. 

J: "Sa u..bávam. Ja dostanem aj Al Caponeho z basy."´písala Kočnerovi. 

Taktika boja v tom určite nie je. Tvrdí Jankovskej advokát a dodáva, že vyzlečenie talára na jej trestné konanie nebude mať žiaden vplyv.

Miernejší trest 

Trestná námestníčka generálnej prokuratúry Viera Kováčiková v uplynulých dňoch vyhlásila, že v rozhodnutí o sťažnosti obvinených v kauze Búrka by Monika Jankovská mohla vyviaznuť s výrazne nižším trestom. Podľa Kováčikovej by totiž nemusela spáchať trestný čin ako verejný činiteľ, ale mohlo by ísť „len o nepriamu korupciu“. Trest by sa tak mohol pohybovať v rozmedzí dva až päť rokov.

Polícia pri akcii Búrka 11. marca zadržala niekoľko sudcov aj advokátov. Medzi nimi aj bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú, podpredsedníčku Najvyššieho súdu Jarmilu Urbancovú, sudcu Ľuboša Sadovského, sudkyne Andreu Haitovú, Denisu Cvikovú, Miriam Repákovú, Evu Timár Myjavcovú, sudcu Richarda Molnára, sudkyňu Gabrielu Buľubašovú, Zuzanu Maruniakovú, predsedu Okresného súdu Bratislava V Dušana Srogončíka, konkurznú sudkyňu Katarínu Bartalskú, exsudcu Davida Lindtnera, sudcu Eugena Paláštyho, advokáta Miroslava Mojta, podnikateľa Ladislava Mojžiša. No a vyšetrovanie sa začalo. 20. marca súd rozhodol o väzobnom stíhaní. 

Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská a sudcovia Eugen Palášthy, Denisa Cviková, Richard Molnár a advokát Miroslav Mojto zostávajú vo väzbe. "Najvyšší súd Slovenskej republiky na dnešnom neverejnom zasadnutí zároveň rozšíril u obvinenej Moniky J. dôvody väzby aj preventívnu (pokračovaciu) väzbu a u obvineného JUDr. Eugena P. nezistil existenciu dôvodu preventívnej (pokračovacej) väzby," uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy