Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jedna z top učiteliek na Slovensku dostala výpoveď. V škole už vraj bola nadbytočná
Zdielať na

Jedna z top učiteliek na Slovensku dostala výpoveď. V škole už vraj bola nadbytočná

SNINA/HUMENNÉ / Učiteľka, ktorá si inovatívnou formou vyučovania získala nielen uznanie kolegov, ale aj odbornej poroty a bola medzi desiatimi najlepšími pedagógmi Slovenska, je už v škole nadbytočná. Zostala bez práce, a to po 25-tich rokoch v školstve. Podľa vedenia školy to bolo ťažké rozhodnutie.

Ide o učiteľku, ktorá si získala rešpekt u žiakov nie prísnym pohľadom spoza katedry, ale tým, že vždy vedela vycítiť, čo deti potrebujú. Práca učiteľky sa pre Janu Karľovú nikdy nekončila zvonením. Práve naopak. "Aby ten učiteľ bol nielen učiteľ, ale aj kamarát," skonštatovala učiteľka Jana Karľová.

Za svoju pracovnú uniformu si zvolila slovenský kroj. Ten mal deťom pripomínať, že si majú ctiť tradičné hodnoty. Neváhala vyhľadať rodinu šiestaka, ktorý nechodil na vyučovanie a vždy priniesol lístoček s ospravedlnením, že pomáhal doma. Keď učiteľka zistila, že Alex sa naozaj stará o ťažko chorého dedka, vedela, že musí konať. "Tak som sa rozhodla, že Alexovi, dedkovi aj rodine darujem kozu," prezradila Karľová.

Metódy jej vyučovania boli inovatívne, žiakov vyučovala aj cez tanec, spev a vytvárala pre nich osobitné pomôcky. Do školy dotiahla živého koňa a celú triedu vzala vlakom na výlet až do prezidentského paláca. "Jej aktivity ocenila aj porota ocenenia "Učiteľ Slovenska", kde ju pred dvoma rokmi vybrala medzi 10 finalistov," Radoslav Plánička, Komenského inštitút.

Pre svojich žiakov bola ako druhá mama. Jej nadšenie a nápady poznajú učitelia aj žiaci po celom Slovensku. "Ministerstvo školstva si váži prácu takých učiteľov, akou je práve pani učiteľka Karľová, ktorí vykonávajú svoje povolanie s obetavosťou a profesionalitou," uviedla Katarína Hamerlová z Ministerstva školstva. V týchto dňoch sa však stala nadbytočná a dostala výpoveď. Ministerstvo školstva do pracovno - právnych pomerov vstupovať nemôže.


"Určite nie je to nič príjemné povedať zamestnancom, že v ďalšom školskom roku nebudeme spolupracovať. Dôvodom prepustenia bola nadbytočnosť zamestnancov," vyjadrila sa riaditeľka školy Erika Firdová. "Ja sa vôbec za to na pani riaditeľku ani na nikoho zo školy nehnevám, len rozmýšľam nad tým, že chceme školy zlepšovať, ale ten učiteľ sa dáva do tej pozície, že je iba číslo v nejakej štatistike," zhodnotila Karľová.


Škola od minulého roka patrí pod Spojenú školu internátnu. Žiakov nepribúda, pracovný pomer preto ukončia aj s ďalšími piatimi zamestnancami. Jana Karľová ako prvá učiteľka na Slovensku začala v čase pandémie koronavírusu deťom, ktoré nemajú internet, nosiť peši úlohy do poštových schránok. Ani prepustenie z práce jej z nadšenia neubralo. "Úsmev z tváre mi to nevzalo, je to nová výzva, začne sa nová etapa. Ja sa nebojím práce. A skúsila som aj poštársku kapsu, aj tá mi pristane," dodala Karľová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy