Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Dokedy bude platiť núdzový stav? Opozícia s Kollárom volajú po zrušení
Zdielať na

Dokedy bude platiť núdzový stav? Opozícia s Kollárom volajú po zrušení

SLOVENSKO / Mimoriadne nízke čísla infikovaných ľudí koronavírusom a klzavý medián na nule smerujú aj k zrušeniu núdzového stavu. Premiérovi Igorovi Matovičovi sa ale do toho veľmi nechce. Naopak Boris Kolár už začal súhlasiť s názorom opozície. V diskusnej relácii TA3 totiž uviedol, že Slovensko už nepotrebuje mať vyhlásený núdzový stav. Dodal ale, že pohnútky premiéra chápe.

Takto sa k téme núdzový stav vyjadril premiér pred troma dňami:"Ešte sa spraví hlbšia analýza, či môžme fungovať bez núdzového stavu, alebo či ho preventívne necháme stále v pohotovosti. Lebo celá Európa, celý svet očakáva, že tá druhá vlna príde."


Podobný názor má aj predseda parlamentu: "Premiér je len obozretný a chce byť pripravený, že keď sa vráti druhá vlna, aby veľmi jednoducho mohol začať okamžite opatrenia." 

"Odmietame plán pána premiéra na pár sekúnd ho prerušiť a okamžite obnoviť. Ale momentálne takýto stav pre chod krajiny absolútne nedôležitý," oponuje expremiér Pellegrini.


Podľa opozície situáciu už netreba hrotiť, lebo celý svet otvára hranice, obchody a zmierňuje kritériá. A v prospech zrušenia núdzového stavu idú aj čísla. Len za posledný týždeň boli mimoriadne nízke. Až počas dvoch dní nepribudol ani jeden nový prípad. "Aj ten medián je myslím, že na 1 alebo na nulke. Čiže naozaj v tejto chvíli už sa poďme venovať niečomu inému ako epidemiologickej situácii," tvrdí Žiga. 

"Núdzový stav automaticky skončí, myslím 12. júna. By bolo dobré, keby ešte nejaký čas pokračoval, iba z jedného dôvodu. Iba budeme mať možnosť zo štatnych hmotných rezerv dozásobovať všetky nemocnice, DSS," uviedol minister Krajniak.

Pokiaľ nie je núdzový stav, im to nemôžu dať podľa ministra práce, zadarmo. Expremiér ale tvrdí, že vláda si vie nájsť aj iný spôsob, ako to vyriešiť. A vidí aj iný problém. "Momentálne hoc by aj odborári chceli bojovať vo fabrike za lepšie mzdy, na základe rozhodnutia pána premiéra tak nesmú urobiť, lebo stále platí ústanovenie s núdzového stavu," skonštatoval Pellegrini.


Ďalším veľkým problémom je stav ekonomiky na Slovensku. Pri tejto téme je Boris Kollár tiež v zhode s opozíciou. Obáva sa totiž ešte horšieho stavu, aký odhadujú ekonómovia a otvorene hovorí o tom , že nás čaká ťažká ekonomická kríza: "Ale keď odborníci hovoria 12/14 percent, ja sa obávam, že to bude až niekde k 20-tim percentám nezamestnanosti, ktorú sme v minulosti v 99 dosahovali."

Pellegrini ale vraví, že hrozba je väčšia: "Hrozí pandémia nezamestnanosti, pretože sa budú končiť OČR-ky, PN - ky. Títo ľudia nemajú istotu, či sa po návrate do práce, nakoniec neocitnú na dlažbe. Pomoc zo strany štátu je najkomplikovanejšia, najslabšia, najpomalšia." 

Podľa exministra hospodárstva aktuálne ekonomike chýba 10 miliárd eur. Vláda doteraz uvolnila 140 miliónov.
"Tie čísla, ktoré prišli za apríl a prídu za máj, budú hovoriť, že v súčasnosti sa ekonomika nachádza na úrovni mínus 10 %. Niekde ku koncu roka sa môžme dostať až na úroveň mínus 15 %. A to bude významný problém," uviedol Žiga. 


"Doteraz sme dokázali ochrániť asi 400 tisíc pracovných miest. Preto sme sa rozhodli, že v tej pomoci budeme pokračovať aj v júni a v júli. Ale súčasne spustíme aj ďalšie formy pomoci, ale musíme ich vymyslieť tak, aby ich využívali drobní podnikatelia na Slovensku," dodáva minister Krajniak.


Tie by sme sa mali dozvedieť v krátkom čase. Odhady svetových krajín sú ale také, že až v roku 2022 sa s úrovňou ekonomiky dostaneme do stavu porovnateľného s obdobím pred koronavírusom.

Núdzový stav už v minulosti kritizovalo krídlo Pellegriniho Smeru.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy