Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Akcia "Dobytkár" naberá obrovské rozmery. Ďalšie úplatky za milióny objavila NAKA
Zdielať na

Akcia "Dobytkár" naberá obrovské rozmery. Ďalšie úplatky za milióny objavila NAKA

Archívne video

Začiatkom mesiaca polícia obvinila ďalšie osoby.

SLOVENSKO / Polícií sa stále darí v pokračovaní kauzy megaúplatkov z prostredia Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Vyšetrovateľ v akciií "Dobytkár" rozšíril okruh obvinených, ktorí brali úplatky za takmer dva milióny.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie „Dobytkár“ opakovane vykonávala zaisťovacie úkony na celom území Slovenska. Dôvodom sú podozrenia z korupčnej trestnej činnosti a legalizácie príjmov z trestnej činnosti z prostredia PPA. V rámci prvých akcií policajti zaistili hotovosť minimálne 100-tisíc eur a veci rôznej povahy v hodnote najmenej 800-tisíc eur, najmä umelecké diela, súvisiace s vyšetrovanou trestnou činnosťou.  A to bol len začiatok.

Vo väzbe už pritom začiatkom apríla skončil bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika aj vysoký úradník na ministrerstve pôdohospodárstva Marek Kodada.

Martin Kvietik podľa medializovaných informácií pôsobil vo finančnej skupine Slavia Capital. Skupina vo svojom vyhlásení reagovala, že jej bývalý štatutárny zástupca v jej orgánoch nepôsobí niekoľko rokov. „V súvislosti s aktuálnym vyšetrovaním prípadu „Dobytkár“ Slavia Capital konštatuje, že nikdy nemala žiaden vzťah s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou ani nežiadala o žiadne eurofondy alebo dotácie,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré zaslala marketingová manažérka skupiny Patrícia Packová. Dodala, že Slavia Capital je pripravená poskytnúť štátnym orgánom akúkoľvek súčinnosť.

Vyšetrovateľ tentokrát rozšíril zoznam obvinených o osem osôb. "Ľ. P., Ľ. K., Ľ. K., M. K., V. M. a trom právnickým osobám za korupčnú trestnú činnosť v súbehu s legalizáciou príjmu z trestnej činnosti. V tomto prípade prijaté úplatky predstavujú sumu vo výške 1.840.000,-EUR.," uvádza polícia na svojom facebooku.

Takto vyzeral prvý zásah NAKA počas, ktorej zaistili veľkú finančnú hotovosť a umelecké diela.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy