Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Mladík zomrel pri prekročení našej hranice. Pohreb mu museli zrušiť na poslednú chvíľu
Zdielať na

Mladík zomrel pri prekročení našej hranice. Pohreb mu museli zrušiť na poslednú chvíľu

VÝCHODNÁ HRANICA / Bangladéšana, ktorý zomrel v snehovej búrke pri nelegálnom prekročení našej hranice, stále nepochovali. Po viac ako dvoch týždňoch, keď mu už v obci Zboj začali chystať pohreb, sa totiž ozvali jeho príbuzní. Polícia zistila, že ide o migranta vo veku 20 až 25 rokov.

Začiatkom mája na zelenej hranici s Poľskom prekročila skupina migrantov čiaru nelegálne. Jeden cudzinec zomrel v snehovej búrke. Telo nebohého sa odvtedy nachádza v Snine.

Vyše dva a pol týždňa sa polícia snažila zistiť totožnosť nebohého muža. Bola nariadená aj súdno-lekárska pitva. Išlo o muža vo veku 20 až 25 rokov. Mal byť pochovaný v obci Zboj. Takpovediac na poslednú chvíľu sa polícii podarilo skontaktovať sa s jeho príbuznými. "Môžeme potvrdiť, že sa ozvali príbuzní nebohého migranta, avšak momentálne prebiehajú úkony smerujúce k potvrdeniu jeho identity," uviedol hovorca KR PZ Prešov Igor Pavlik.

V prípade, že sa nepodarí zistiť totožnosť nebohého, pohreb zabezpečuje obec, v katastri ktorej bolo telo nebohého nájdené. V tomto prípade by to bola obec Zboj. "Spodný rad sme na to vyčlenili, takže by bol normálne pochovaný na našom cintoríne," vyjadril sa starosta Zboja Ladislav Ladomirjak.

V Zboji by išlo o prvý takýto prípad, viaceré prihraničné obce však už pochovali niekoľkých nelegálynch migrantov. Starostovia by uvítali väčší záujem, aj pomoc od štátu. "Výkop hrobu stojí 66 eur, 14 eur na deň sa platí za uloženie v chladiacom zariadení," povedal starosta Stakčína Miroslav Bober.

V Európe stále platia prísne bezpečnostné opatrenia. Zisťovali sme preto, za akých podmienok by sa mohli príbuzní nebohého dostať na Slovensko. "V tomto prípade môže rodina požiadať ministerstvo vnútra o vystavenie výnimky na vstup do Slovenska, ktoré vystaví Úrad verejného zdravotníctva," uviedol prvý zástupca ÚHCP SR Róbert Gucký.

Ak by sa rozhodli pochovať nebohého u nás, pohreb bude mať s obradom, ktorý sa bežne vykonáva. Hrob tiež budú musieť riadne označiť. "Našim zvykom je dávať kríž, na tom kríži je meno. Takže keď bude pochovaný u nás a nebudeme vedieť kto to je, tak ten kríž dostane," dodal Ladomirjak. Ak sa príbuzní rozhodnú previezť pozostatky do zahraničia, je treba kontaktovať príslušný zastupiteľský úrad a na základe povolenia je možné prevoz pohrebnou službou cez hranice zrealizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy