Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slnečné počasie cez víkend vystriedajú prehánky. Večer očakávajte silný vietor
Zdielať na

Slnečné počasie cez víkend vystriedajú prehánky. Večer očakávajte silný vietor

BRATISLAVA / Dnes sme sa na západe krajiny prebudili do zamračeného a daždivého rána. V tejto časti krajiny počasie ovplyvňuje teplé frontálne rozhranie, ktoré sa od západu presunulo k nám a nad nami  bude v priebehu popoludnia slabnúť a rozpadať sa. 

 Preto tu bude počas celého dňa prevažovať veľká oblačnosť až zamračená obloha a na mnohých miestach tu bude pršať. Na východe krajiny bude počas dňa oblakov menej, zrážky, ak sa vyskytnú, tak najmä pod Tatrami a na Spiši. Denná teplota v sobotu bude od 17 do 21, na juhovýchode do 22°C. Chladnejšie bude na Kysuciach, Orave a Turci, tam nám teplomer ukáže okolo 15°C. Vietor bude od juhu, do 20-25 km/h. 

Pozor, prichádza silný vietor

"Situácia sa začne meniť neskôr večer, okolo 22.00 hodiny. To už počasie u nás začne ovplyvňovať studený front súvisiaci s tlakovou nížou so stredom nad Nórskym morom. Studený front príde s veľkou razanciou. Prejaví sa veľmi silným vetrom," upozornila meteorologička Najlepšieho počasia TV JOJ Miriam Jarošová.  
Vietor od severozápadu bude mať priemernú rýchlosť večer a v noci až okolo 40 km/h, ale v nárazoch na západe a juhozápade krajiny bude jeho rýchlosť až okolo 85-90 km/h, inde na Slovensku okolo 65 km/h. 

Až počas nedele bude vietor slabnúť. "Silný vietor môže spôsobiť aj škody, ak teda máte na balkónoch, na záhrade niečo, čo nie je pevne upevnené, upevnite to, alebo schovajte. Začne opäť aj silno pršať. Intenzívne zrážky zasiahnu najmä severné časti nášho územia," upozornila ďalej meterologička Miriam. Silno by mohlo pršať aj v Banskobystrickom kraji a v oboch krajoch východného Slovenska. Predpoklad zrážok je od 10 do 30 mm.
Nedeľa bude teda s početnými prehánkami, v noci ešte aj s búrkami, ktoré môžu byť intenzívne. V prúdení studeného vzduchu od severozápadu sa teplota bude pohybovať od 11-14°C na severe po 20°C na juhu. 
Na začiatku budúceho týždňa sa v chladnom vzduchu ochladí. Bude prevládať premenlivá , na severe až veľká oblačnosť a miestami sa budú vyskytovať prehánky, na hrebeňoch Tatier snehové. Denná teplota bude od 12 na severe po 18-19°C na juhu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy