Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na Lomnickom štíte menili lano. Lanovka pár dní nepremáva
Zdielať na

Na Lomnickom štíte menili lano. Lanovka pár dní nepremáva

TATRY / Dostať sa lanovkou na druhy najvyšší tatranský štít je snom mnohých turistov. Výlet na vrchol Lomnického štítu je zážitok. Lanovka však v týchto dňoch oddychuje vo svojom depe. Atrakciou je výmena ťažného lana - ak by nebolo v poriadku, ľudia sa na Lomničák nedostanú.

Lano teraz vydržalo iba 5 rokov a musí sa vymeniť.Je to hotová veda a navyše fyzicky náročná práca. Na Lomničák museli dostať zo Skalnatého plesa 10 ton. Našťastie nie ručne. Nové lano pripevnili na to staré a potom ho vytiahli na štít.

Keď v piatok turisti preskakovali oceľové lano, ktoré bolo položené na zemi ani len netušili, že čokoro ich vo vzduchu dotiahne na druhý najvyšší tatranský štít.

"Je to taká technická zaujímavosť, predsa len lano sa nemení každý rok," povedal manažér strediska Lukáš Brodanský. Lanovka nepremávala minimálne 12 dní, ale Lomnický štít nebol až tak úplne opustený. Do netradičného pracovného prostredia tam najskôr odviezli niekoľkých zamestnancov.Tí vedeli, že najbližšie dni sa domov určite nedostanú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy