Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prezidentka vymenovala Jána Šikutu za predsedu Najvyššieho súdu SR
Zdielať na

Prezidentka vymenovala Jána Šikutu za predsedu Najvyššieho súdu SR

BRATISLAVA / Svedomité riadenie najdôležitejšieho všeobecného súdu na Slovensku je nevyhnutné na to, aby občania mohli nadobudnúť dôveru v spravodlivosť všetkých súdov. Povedala to prezidentka Zuzana Čaputová pri vymenovaní Jána Šikutu za predsedu Najvyššieho súdu SR. O zvolení Jána Šikutu za kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu SR rozhodlo hlasovanie Súdnej rady SR v pondelok 11. mája. Šikutu podporilo 12 zo 17 členov rady.

Hlava štátu novému predsedovi tiež pripomenula, že sa ujíma funkcie v čase, keď viac ako inokedy potrebujú ľudia vidieť ozdravenie justície. „Svedomité riadenie najdôležitejšieho všeobecného súdu na Slovensku je nevyhnutné na to, aby naši občania mohli nadobudnúť dôveru v spravodlivosť všetkých súdov. Ak nebude existovať silné puto dôvery verejnosti v odbornosť, integritu a kvalitu najvyššieho súdu a jeho sudcov, nie je možné očakávať, že takú dôveru budú požívať súdy nižšieho stupňa. Najvyšší súd ako vrcholný orgán totiž nastavuje štandardy,“ povedala pri Šikutovom vymenovaní prezidentka.

Pripomenula mu, že na verejnom vypočutí na súdnej rade povedal, že vrchol kariéry dosiahol, keď sa stal sudcom Európskeho súdu pre ľudské práva a dnes svoju funkciu považuje hlavne za ponuku služby pre slovenskú justíciu. „V tejto novej, domácej službe budete tiež musieť urobiť mnohé ťažké rozhodnutia. Ozdravenie justície si bude vyžadovať mimoriadne nasadenie a aby prinieslo výsledky, musí byť vedené aj zhora,“ uviedla.

Hlava štátu zdôraznila, že s pôsobením Šikutu budú spojené aj očakávania. „Očakávam, že sa stanete silným hlasom sudcov, ktorým na dôveryhodnosti justície a vážnosti sudcovského stavu v spoločnosti naozaj záleží. Želám si, aby tento hlas vo verejnej diskusii vaším menovaním do funkcie získal vplyvného a čitateľného reprezentanta súdnej moci, ktorého bude počuť,“ povedala.

Čaputová tiež dodala, že v minulých mesiacoch vyzývala ľudí na Slovensku k solidarite, ktorá pomohla zvládnuť pandemickú krízu. Dodala, že z prostredia justície občania poznajú skôr inú solidaritu, ktorá je viac než o pomoci v kríze o prižmurovaní očí nad prehreškami kolegov. „K takejto solidarite vás vyzývať nebudem. Naopak, chcem vás v tejto chvíli požiadať, aby ste aj Vy osobne urobili čo najviac preto, aby sa falošná solidarita niektorých sudcov stala minulosťou a aby aj s Vašim prispením nastalo obdobie, ktorého znakom bude zodpovedná služba sudcov občanom,“ uzavrela.

Zvolenie Jána Šikutu do funkcie 

O zvolení Jána Šikutu za kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu SR rozhodlo hlasovanie Súdnej rady v pondelok 11. mája. Šikutu podporilo 12 zo 17 členov rady. V prípade jeho protikandidáta Ivana Rumanu všetci členovia rady buď hlasovali proti, alebo sa zdržali.

Šikuta v minulosti pôsobil ako sudca na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu. Od roku 2015 pôsobí na Najvyššom súde SR. O post predsedu súdu sa uchádzal aj vlani v novembri. V rámci vypočutia kandidátov v pondelok 11. mája sa Šikuta prihlásil k myšlienke očisty justície. Hovoril napríklad o potrebe zmien v oblasti majetkových priznaní sudcov.

Najvyšší súd mal naposledy riadneho šéfa na jeseň minulého roka, keď ho viedla Daniela Švecová. Následne Súdna rada trikrát volila jej nástupcu, všetky pokusy boli neúspešné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy