Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Na NAKA vypovedal advokát Tomáš Kamenec. Kočner ho volal červeným psom
Zdielať na

Na NAKA vypovedal advokát Tomáš Kamenec. Kočner ho volal červeným psom

BRATISLAVA / Polícia dopoludnia vypočula advokáta, ktorý zastupuje poškodenú spoločnosť v prípade falšovania miliónových zmeniek. Pred vyšetrovateľmi hovoril o spore, v ktorom sudkyňa Zuzana Maruniaková uznala Marianovi Kočnerovi miliónovú zmenku bez toho, aby ju riadne preverila. Sudkyňa patrí do skupiny obvinených bratislavských sudcov, ktorí čelia trestnému stíhaniu pre prijímanie úplatku a iné zločiny. Údajne konala pod tlakom bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej.

Tomáš Kamenec je advokát, ktorý pred Okresným súdom Bratislava V. bránil záujmy televíznej spoločnosti a sudkyni Zuzane Maruniakovej chceli preukázať, že Kočnerom predkladané miliónové zmeny sú podvrh.

Sudkyňa ale nemala záujem rozbehnúť riadne dokazovanie a skúmať či zmenka na viac ako 8 miliónov eur je pravá alebo len zdrap papiera. Končerovi nárok uznala. . Kočnerova firma Správa a Inkaso zmeniek s.r.o. si tak uplatnila na súdoch vydanie platobného rozkazu na preplatenie zmenkovej sumy vo výške 8 289 479,72 eur. 

Až neskôr, keď sa polícia pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka dostala do Kočnerovho mobilu, zistila aj to, ako to s rozhodovaním sudkyne bolo. Zuzanu Maruniakovú k uznaniu miliónovej ceniny mala nútiť Monika Jankovská. Podľa polície, za peniaze od Kočera, ktoré mal dostať cez Jankovskú.  

"Ja som pred vyšetrovateľom povedal ako prebiehalo konanie a prepojil som to aj so zisteniami z Threemy," vyjadril sa advokát Tomáš Kamenec po výsluchu. 

 Ako to bolo? Rozsudok v prospech Kočnera pri civilnom spore o zmenku Maruniakovej, ktorá ju uznala, mala pomôcť napísať sudkyňa Denisa Cviková. Tak to mali dohodnúť Kočner s Jankovskou. Ich esemesky z aplikácii Threema už čítala aj komusia Súdnej rad, keď vyšlo najavo ako Kočner ovládal bratislavských sudcov.

M.K. : "Tak nech Zuza robí čo má, lebo skončí na Kuciaka."

Maruniaková je pre príjmanie úplatku dnes trestne stíhaná na slobode. Monika Jankovská aj Denisa Ciková sú od začiaku marca vo väzbe. Spolu s Kočnerom, ktorému kšeft s falošnými zmenkami nakoniec nevyšiel. 

Práve pre falšovanie zmeniek je Marian Kočner neprávoplatne odsúdený Špecializovaným trestným súdom v Pezinku na 19-ročný trest odňatia slobody spoločne s Pavlom Ruskom. Ten zmenky údajne vystavil Kočnerovi ešte ako šéf komerčnej televízie pre kauzu spred dvanástich rokov. Kočnerova firma Gamatex ovládla televíziu potom, ako sa Rusko rozhádal so svojou vtedajšou obchodnou spoločníčkou Sylviou Volzovou. Okrem odsúdenia pre falšovanie zmeniek na 19 rokov čelí Rusko obžalobe za prípravu Volzovej vraždy. Na likvidáciu nepohodlnej spoločníčky mal údajne kontaktovať vtedajších bossov slovenského podsvetia Mikuláša Černáka, Miloša Kaštana, Roberta Lališa. Lališ tvrdí, že ide o výmysle polície a Mikuláša Černáka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy