Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Firmy darovali státisíce eur na ochranné pomôcky do zariadení sociálnych služieb
Zdielať na

Firmy darovali státisíce eur na ochranné pomôcky do zariadení sociálnych služieb

BRATISLAVA / V zariadenia sociálnych služieb sa ešte stále plošne testuje. Kľúčový pre boj s pandémiou je však dostatok ochranných pomôcok, ktorý je v týchto zariadeniach nevyhnutnosťou. Za dva týždne asociácia poskytovateľov sociálnych služieb prostredníctvom firemných darcov vyzbierala už 700-tisíc eur a zabezpečila tak ochranné pomôcky na miesta, kde pomoc štátu výrazne meškala.

"Za dva týždne sa podarilo to, čo štátnym hmotným rezervám za dva a pol mesiaca nie," hovorí Anna Ghannamová z Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb.

Dnes už ani jedno zariadenie sociálnych služieb nepoužíva ako ochranu pred možnou nákazou covidom na ruky či nohy sáčky do smetných košov, ich skrine sú dostatočne naplnené tak, aby chránili seba aj klientov - starkých a starké. Pripomeňme si ale, ako to v zariadeniach sociálnych služieb vyzeralo len pred pár týždňami.

"My sme museli konať. Vyhlásili sme zbierku a vďaka úžasným ľudom sa vyzbieralo 700 tisíc eur," hovorí Anna Ghannamová.

Na pomoc zariadeniam sociálnych služieb zareagovali veľké spoločnosti cez svoje nadácie a tisíce PCR testov, ochranných plášťov, návlekov na obuv, čiapok, rukavíc, ochranných štítov, respirátorov,dezinfekčných prípravkov putovalo tam, kde chýbali.

Okrem ochranných pomôcok chceli vyčarovať úsmev a dodať silu zabojovať aj cez príbuzných a starkým nakúpili tablety. Nová situácia v boji s týmto typom nákazy ukázala, že mnohé zariadenia nemajú izolačné izby, chýbajú im germicídne žiariče aj polohovateľné postele.

Vladimír Fatika z Nadácie TV JOJ dodáva: "Aj TV JOJ chce pomôcť pridá sa k ostatným a ponúka mediálny priestor od 17 mája v hodnote 1,4 milióna eur."

Na ochranné pomôcky dlho čakali aj mnohí lekári a zdravotníci:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy