Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Riaditeľka DSS v Martine: Doma som nebola už 30 dní. Dotiahneme to do víťazného konca
Zdielať na

Riaditeľka DSS v Martine: Doma som nebola už 30 dní. Dotiahneme to do víťazného konca

MARTIN / Univerzitná nemocnica v Martine obnovuje plánované operácie. Tie boli dočasne obmedzené práve pre pandémiu koronavírusu. Epidemiologická situácia na Slovensku je dobrá, no pacienti musia počítať s prísnymi pravidlami a podmienkami nariadenými nielen hlavným hygienikom. Pravidlá má aj samotná nemocnica. Výsledky trpezlivosti a práce vidia už aj v Dome sociálnych služieb v Martine, kde sa rovnako potvrdila nákaza koronavírusu. O ťažkých chvíľach prehovorila riaditeľka zariadenia, ktorá doma so svojou rodinou nebola už 30 dní.

V apríli vyzerala situácia v súkromnom domove pre seniorov v Martine kriticky. Z testovaných klientov a zamestnancov bola väčšina pozitívna, niektorí mali už aj klinické príznaky a museli byť prevezení do nemocnice. O mesiac neskôr o ťažkých chvíľach prehovorila riaditeľka zariadenia. "Klienti sa majú dobre, karanténu sme zmenili na takú kvázi hru, vzhľadom na to, že naši klienti majú ťažké psychiatrické diagnózy, aby sa nebáli a nebrali to ako väzenie," hovorí riaditeľka sociálneho zariadenia. 

Pozrite si celý rozhovor s riaditeľkou zariadenia pre seniorov: 

Klienti dostávajú odmeny ako koláče, ktoré im nosia príbuzní, cukríky, či ovocie,  čo za bežných okolností nemajú v takom množstve. Vedenie zariadenia totiž chce, aby situáciu vnímali ako výnimočnú, ale nie zlú. 

Úžasná podpora

​"Zatancujeme si s nimi, nezabudli sme ani na deň matiek, urobili sme im oslavu, spravili sme chlebíčky, koláče, snažíme sa to takto nejak utiahnuť. Pretože tá situácia nie je ťažká len pre nás, ale aj pre nich," vysvetľuje ďalej riaditeľka zariadenia. Keďže návštevy sú zakázané, zamestnanci sa snažia klientom sprostredkovať kontakt aspoň cez videohovor. 

Na bráne zariadenia sa im navyše ráno objavili ďakovné odkazy v tvare srdca. "Dali to sem príbuzní, neviem kedy, ale našli sme tu aj krabice s ovocím a s koláčmi. Je to úžasné, cítiť tú podporu aj od príbuzných a to je aj to, čo nás ženie ďalej," pokračuje riaditeľka zariadenia pre seniorov v Martine. 

Bez rodiny

Riaditeľka navyše pre vážnu situáciu ostala pri klientoch a doma pri svojej rodine už nebola 30 dní. "Dcéry nám nosia zásoby pre klientov, takže sa vidíme cez plot, zakývame si," hovorí riaditeľka sociálneho zariadenia. 

Podľa riaditeľky sa aj ostatní zamestnanci nastavili na túto situáciu. "Všetci to berieme tak, že sme sa dali na ťažký boj, ktorý nám osud nadelil a ešte to musíme dotiahnuť do víťazného konca. A bude to úplne super, keď budeme môcť povedať, že všetkých máme vyliečených, pretože aj všetci klienti, ktorí boli hospitalizovaní, sú nazad," povedala s nádejou na záver riaditeľka zariadenia v Maritne. 

Spúšťanie operácií 

Nemocnica spúšťa plánované operácie. Podmienkou, aby bol pacient do nemocnice prijatý, je 14-dňová karanténa a negatívny test na ochorenie Covid-19, maximálne 5 dní starý.

Zdravotnícke zariadenie v Turci chce chrániť nielen pacientov ale aj zamestnancov. "Vedenie nemocnice odporúča realizovať výter na SARS-CoV-2 u každého pacienta, u ktorého je plánovaná operačná liečba formou hospitalizácie," informuje hovorkyňa UNM v Martine Katarína Kapustová. Pacienti sa na testovanie môžu objednať jednoducho pomocou mobilnej aplikácie

Testy pacientom urobia v nemocnici na odberovom mieste, hygienička odporúča, aby na odber prišli autom, alebo pešo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy