Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Primátor Malaciek a jeho spoločník nebudú stíhaní vo väzbe. Bude môcť vykonávať svoju funkciu?
Zdielať na

Primátor Malaciek a jeho spoločník nebudú stíhaní vo väzbe. Bude môcť vykonávať svoju funkciu?

BANSKÁ BYSTRICA / Rozhodnutie v prípade korupcie v Malackách padlo až neskoro v noci. Špecializovaný trestný súd rozhodoval o návrhu prokurátora, ktorý žiadal väzbu pre primátora Malaciek a spoločníka v developerskej firme. Oboch mužov zadržala NAKA počas policajnej akcie Staviteľ.

Rozhodnutie padlo po takmer 5 hodinách, obaja muži odišli v sprievode svojich obhajcov, sudca ich do väzby nezobral.

Krátko pred desiatou večer sa konečne otvorili dvere na budove Špecializovaného trestného súdu. Sudca pre prípravné konanie v Banskej Bystrici rozhodoval niekoľko hodín o ďalšom osude primátora Malaciek Juraja Říhu a spoločníka v developerskej firme, ktorí čelia obvineniam z korupcie.

Pre mužov, ktorí tvrdia, že sú nevinní, žiadal prokurátor väzbu. A to pre možné pokračovanie v trestnej činnosti a ovplyvňovanie svedkov. Sudca jeho návrhu nevyhovel, oboch mužov pustil na slobodu."Do väzby som vzatý nebol, ja som aj poprel spáchanie skutku," povedal primátor Malaciek Juraj Říha.  "V tejto chvíli sme spokojný a nebudeme sa vyjadrovať," dodáva obhájca druhého muža.

Pre mužov, ktorí tvrdia, že sú nevinní, žiadal prokurátor väzbu pre pokračovanie v trestnej činnosti a ovplyvňovanie svedkov. Sudca sa s tým nestotožnil."Podozrenia sú podľa sudcu dôvodné, ale zistená situácia nezakladá obavu z ovplyvňovania svedkov," povedala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

"Aj vyšetrovateľ povedal, že tam nie je žiadny priamy dôkaz, ktorý by bol v môj neprospech," konštatuje Říha. Primátor mal podľa obvinenia podmieňovať vydanie kolaudačného rozhodnutia bytového domu protislužbou od developera, ktorý mal za to vybaviť kladné stanovisko na okresnom dopravnom inšpektoráte súvisiace s výstavbou multifunkčnej haly. Zadržali ich počas policajnej akcie s krycím názvom Staviteľ, primátora si odviedli priamo z úradu. Na otázku pocitov reagoval: "Veľmi nepríjmne, lebo ja som pred tým podnikal kroky na očistenie Slovenska."

Môže byť Říha primátorom?

Zisťovali sme, ako to bude vyzerať predtým, než sa skončia všetky pojednávania v súvislosti s kauzou Staviteľ. Musí primátor aspoň dočasne opustiť svoj úrad počas súdneho procesu?

V prípade dokázania viny hrozí malackému primátorovi až 12 ročný pobyt za mrežami.

Podobný trest by stíhal aj jeho spoločníka. Vinný či nie - stále platí prezumpcia neviny, a tak na primátorskej stoličke môže Juraj Říha sedieť aj naďalej."K zániku mandátu voľného predstaviteľa podľa zákona o obecnom zriadení dochádza iba vtedy, ak bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin (ILU) alebo v prípade, ak bol odsúdený za trestný čin, ale nedošlo k odkladu výkonu trestu odňatia slobody," uvádza predseda ZMOS Milan Muška.


Zákon o obecnom zriadení zároveň pamätá aj na to, že ktorýkoľvek z predstaviteľov mesta či obce sa môže z rôznych dôvodov vzdať svojho mandátu. A tak je súčasná situácia v Malackách viac menej záležitosť morálky, či sa hlava mesta rozhodne odstúpiť z funkcie. "Je to vecou toho, kto je stíhaný ako sa rozhodne, toto zákon presne neurčuje," dodáva Muška.


Rozhodnutie ešte právoplatné nie je, prokurátor podal sťažnosť, rozhodovať tak bude najvyšší súd.

Takto to vyzeralo počas protikorupčnej akcií NAKA:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy