Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kaderníci, kozmetičky áno, no tatéri nie. Tetovacie salóny stále nemôžu otvoriť
Zdielať na

Kaderníci, kozmetičky áno, no tatéri nie. Tetovacie salóny stále nemôžu otvoriť

BRATISLAVA / Medzi prevádzkami, ktoré pred pár dňami krízový štáb povolil otvoriť, sú aj kozmetické salóny. Majitelia a zamestnanci tetovacích salónov sa tešili, že po nútenej dvojmesačnej prestávke sa do práce vrátia. Mýlili sa. V rámci nariadení sa na nich akoby pozabudlo.

Táto skupina podnikateľov a zároveň aj umelcov je stále bez práce. Mnohým z nich hrozí krach. Nájom za svoje salóny musia platiť, ale príjem majú nulový. A netušia, kedy sa budú môcť vrátiť do práce. "Zabudli na nás v podstate. Kaderníci, kozmetičky oni úplne v pohodičke si fičia - rúška a na nás sa zabudlo," povedal tatér Dexter. 

Väčšinu ľudí, ktorí sa živia tetovaním nahnevalo, že im nepovolili otvoriť prevádzky v uvoľňovacej fáze, v ktorej povolili otvoriť kozmetické salóny.


"Keby som ja otvoril a robil ten permanentný mejkap, povedzme to obočie...že či to môžem robiť v rámci tohoto priestoru alebo to nemôžem robiť. Lebo aj mám oficiálne tetovacie štúdio,a le keby som sem nalepil asi reklamu, že kaderníctvo alebo kozmetika, tak možno by som to mohol robiť. Takže tam je taký ten stret záujmu, že hneváme sa na to, lebo fakt to tetovanie samé o sebe je rovnaké, ako to tetovanie permanentného mejkapu," posťažoval si majiteľ tetovacieho štúdia Martin.


Pritom tetovacie štúdia spĺňajú a spĺňali prísne hygienické nariadenia ešte v čase, keď nikto nechyroval o koronavíruse. "Takisto sa tam na nanáša farba cez tú ihlu, takisto sa to zotiera, takisto sa to dezinfikuje, prípravky po hojení rovnaké... akúrát, že pritom permanentnom mejkape si žena koľkokrát musí dať dole to rúško a tá kozmetička síce si dá to sklo, čo sme už videli prednedávnom v správach, tak to je akože fajn. Ale ja keď robím nohu, ten človek je koľkokrát meter odomňa vzdialený..ja nosím rúško aj počas normálneho tetovania, aj keď nie je koronavírus," dodal Martin. 


Tatéri napísali premiérovi list, spísali petíciu, ktorú k dnešnému dňu podpísalo viac než 9 000 ľudí a odpovede sa stále nedočkali. "Máme rúška stále na sebe, tetujeme aj iné časti tela, okrem tváre a tak. Kozmetici a kaderníci sú v podstate v takom blízkom konatkte s tými zákazníkmi a nie je to fér voči nám. Veľa tatérov bolo dohnaných aj ku krachu, že v podstate nemajú z čoho platiť nájom... a neni to dobré... neni to fér...stále." dodal Dexter.


Úradu verejného zdravotníctva sme sa pýtali, v čom vidia kompetetní rozdiel medzi tetovacím a kozmetickým štúdiom. Dúfali sme, že nám to všetko objasnia. Dozvedeli sme sa, že aj po našom dlhom emaile s mnohými otázkami a žiadosťou o objasnenie sa pravdepodobne veci pohli. "Uvedenou problematikou sa bude v krátkom čase zaoberať konzílium odborníkov," povedala hovorkyňa úradu verejného zdravia Dáša Račková.

Podľa informácii, ktoré máme, by táto aj keď stručná odpoveď mohla potešiť všetkých, ktorí tetujú a chcú sa nechať v blízkej dobe potetovať. Čas, ktorý ich deli od splnenia sna, sa ráta už len na pár dní, ba priam až hodín.

Dva mesiace po zatvorení predajní by sa zástupcovia maloobchodu mali dozvedieť ako ďalej. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy