Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenské vinárstvo patrí medzi celosvetovú elitu. Dôkazom je zaradenie do prestížnej súťaže
Zdielať na

Slovenské vinárstvo patrí medzi celosvetovú elitu. Dôkazom je zaradenie do prestížnej súťaže

SLOVENSKO / Najmladším členom Svetovej federácie veľkých medzinárodných súťaží vína a destilátov VINO-FED sa stali zástupcovia zo Slovenska. Konkrétne degustačná súťaž Danube wine challenge a to ako jediná z okolitého regiónu. Je to ocenenie pre celé slovenské vinárstvo a záruka kvality ocenených vín. Aj keď pre koronavírus museli termín súťaže preložiť.

"Sme sa dostali do najprestížnejšej elitnej svetovej spoločnosti, čo sa týka súťaží degustácií vín," uviedol prezident súťaže Danube Wine Challenge."Podarilo sa to vďaka významnej práci slovenských vinárov aj slovenských degustátorov," dodáva enlogička Edita Ďurčová. 

Organizátori súťaže Danube wine challenge vlani požiadali o prijatie do VINOFEDu. Aj preto sa vlaňajšieho ročníka degustačnej súťaže v exkluzívnych priestoroch Chateau Belá zúčastnil ako pozorovateľ komisár tejto organizácie.
"Valné zhromaždenie Vinofedu jednohlasne odsúhlasilo prijatie našej súťaže do elitnej skupiny 17 súťaží na 4 kontinentoch sveta, z celého tohto nášho priestoru sme jediná takáto súťaž," povedala enologička. 

"Toto je veľký moment pre slovenské víno a vinárstvo, ale aj turizmus a cestovný ruch," uviedol Štumf. 
V kaštieli Cheatau Belá sa už o týždeň mala konať prestížna súťaž vín, 60 svetových degustátorov si ale tieto priestory vychutná až na sklonku roka."Musíme mať určité percento degustátorov zo zahraničia – za predpokladu, že sa neuvoľnia hranice, tak to bude veľmi problematické," povedal organizátor.


Partnerom súťaže je kaštieľ Chateau Belá, organizátori chceli súťaž udržať práve tu, v blízkosti Dunaja, ktorý je symbolom spájania vinárskych národov Strednej Európy.  "Skutočne sa jedná o to najprestížnejšie, čo sa vinárskych súťaží týka, my sme tento rok očakávali 700-800 vzoriek Predikcia na ďalších 5 rokov je rádovo v tisíckach vzoriek," konštatuje vinár Lukáš Berta. "60-70 percent predaného vína je dovezené víno a my máme špičkové vína – naše vína vyhrávajú suverénne súťaže," dodáva ďalší. 

"Sme veľmi radi, ja to nevidím ako konkurenciu, my robíme všetci dobré víno, víno od Slovensko je výhra, to je pekné," povedal generálny riaditeľ Cheatau Belá Jürgem Gruber.

Organizátori ako bonus pripravujú novú kategóriu degustácie vín. "A to je mladé víno, vinári budú mať možnosť predstaviť vína ročníka 2020," uviedla enologička.

Vinica, ktorá nikdy nezamrzne. Takýmto unikátom sa môžu pochváliť v obci Tajná:

Najčítanejšie správy