Skoro jasno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Koniec druhej svetovej vojny si v Banskej Bystrici uctili v symbolický čas a za prísnych hygienických podmienok
Zdielať na

Koniec druhej svetovej vojny si v Banskej Bystrici uctili v symbolický čas a za prísnych hygienických podmienok

BANSKÁ BYSTRICA / 75. výročie ukončenia druhej svetovej vojny si pripomenulo aj Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Symbolicky o 23.01 hod, kedy vstúpila do platnosti kapitulácia Nemecka, zapálili 75 sviečok za obete vojny. Ľudia, ktorí prišli, museli dodržať prísne hygienické opatrenia.

"Úcta tým, všetkým čo položili životy počas druhej svetovej vojny. Len priame straty na životoch predstavovali  60 miliónov obetí a na následky vojny umrelo 80 miliónov," vyhlásil riaditeľ múzea SNP Stanislav Mičev počas symbolického zapaľovania sviečok. Presne minútu po jedenástej hodine v noci otvorilo múzeum SNP svoje brány pre verejnosť a každý mohol prísť položiť horiacu sviecu, nočný čas nebol vôbec náhodný. V ten čas vstúpila do platnosti kapitulácia Nemecka a tým sa skončila druhá svetová vojna.


Návštevníci museli počítať s prísnymi opatreniami. Za brány múzea sa dostali v obmedzenom počte.
"Pôjdeme maximálne po dvoch, položíme sviecu a odídeme zadným vchodom," okomentoval jeden z návštevníkov. Mnohí, ktorí si prišli uctiť pamiatku konštatujú, že historická pamäť je našou súčasťou: "Dôležité je pripomenúť si víťazstvo spojencov vo vojne, nesmieme zabudnúť na to akým zlom bol fašizmus," skonštatoval.

Len skromne si pre šíriaci sa koronavírus uctili pamiatku v Rusku. Naopak v Bielorusku sa za účasti tisícok návštevníkov konali oslavy.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy