Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako to aktuálne vyzerá na terasách? Majitelia reštaurácii majú pár výhrad voči opatreniam
Zdielať na

Ako to aktuálne vyzerá na terasách? Majitelia reštaurácii majú pár výhrad voči opatreniam

BRATISLAVA / Okraje stolov musia byť na terasách od seba vzdialené aspoň 2 metre. Počas konzumácie nápojov a jedla si zákazníci môžu dať rúška dole. Personál ich však musí mať po celý čas a po každom zákazníkovi dezinfikovať stôl , aj takto to aktuálne vyzerá na terasách reštaurácií a kaviarní.

Reštaurácie v hlavnom meste včera zatvárali svoje terasy už o 20:00. "Musíme celú tú prevádzku zavrieť, tých ľudí slušne poprosiť, aby teda odišli, vydenzifikovať všetky tie stoličky, zavrieť si celý priestor a vydenzifikovať celý vnútrajšok, tie toalety. Určite to bude trvať minimálne hodinu-dve, kým my to celé spravíme," vraví Natália Harammiová, spolumajiteľka reštaurácie. 

Aj napriek tomu, že nedávnym nariadením vlády sa ozrejmilo postupné uvoľňovanie bezpečnostného štandardu, prevádzky stále nedostali presné informácie, aký spôsob servírovania jedál či nápojov je najvhodnejší. A tak niektoré napríklad servírujú kávu v jednorazových pohároch a ďalšie zasa do sklenených.

"Tá prvá vyhláška vyšla v utorok večer, tá príprava bola hrozne krátka pre nás. My by sme potrebovali niekedy dopredu radšej vedieť skôr tie informácie sa na ne nachystať, každý si to vysvetľuje podľa seba a každý to urobí tak, ako najlepšie vie," vraví Harammiová. 

Pri jednom stole môžu sedieť maximálne 2 osoby, prípadne rodičia s deťmi, ktoré zatiaľ nedosiahli plnoletosť. "Je to troška nešťastné, pretože príde nám sem aj starší pár, ktorý už má dospelé dieťa a my ich v podstate dokopy nemôžeme posadiť, čiže my sme aj terasu tak vymysleli, že sú aj štvorky a sú aj dvojky a je tak nastavené, aby boli aspoň kúsok od seba a vedeli sa posadiť. Ja nikoho nemôžem nútiť, aby mi ukazoval občiansky ani podľa nejakého GDPR je to nešťastné riešenie," myslí si spolumajiteľka reštaurácie. 

Ochranu osobných údajov do istej miery riešili tiež v iných častiach Slovenska . Aj v Novej Lesnej si konečne vydýchli najmä tí, ktorí milujú posedenie pri čapovanom pivku, no a niektorí sa dokonca na chvíľu aj vytratili z domu.

Chýbalo to všetkým, mnohým ženám ako sa hovorí to naše rapotanie pri kávičke. No a mužom riešenie chlapských záležitostí pri pive. "My už sme sa strašne tešili na čapované pivo, to už sme dlho nemali," vravia hostia. "Ľudia chodia zatiaľ tak opatrnejšie, dodržiavame všetky tieto hygienické pokyny, ktoré nám boli nariadené," hovorí majiteľ prevádzky. 

"Nemyslím si, že je to nejaké veľmi dobré východisko zatvárať o ôsmej, skôr by som to predĺžil na tú desiatu hodinu večernú, lebo keď obchody môžu byť do deviatej, supermarkety, tak neviem, prečo my by sme mali byť obmedzovaní," vraví majiteľ prevádzky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy