Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Zamestnanci a klienti z DSS Martin sú stále pozitívni. Polícia začala trestné stíhanie
Zdielať na

Zamestnanci a klienti z DSS Martin sú stále pozitívni. Polícia začala trestné stíhanie

MARTIN / Súkromné zariadenie pre seniorov v Martine, kde v polovici apríla naplno prepukla nákaza koronavírusom je stále v karanténe. Štyria klienti zariadenia zomreli, 26 ich bolo infikovaných. Pozitívne testy malo aj 11 zamestnancov. Všetkých opätovne otestovali, polovica z pôvodne infikovaných je už vyliečená, ale druhá má stále testy pozitívne.

V stredu prišli výsledky posledného pretestovania klientov aj zamestnancov, riaditeľka verila, že bude nákaza už viac na ústupe. "Nám ostalo 11 pozitívnych klientov a zo zamestnancov 7 pozitívnych," uviedol prednosta OÚ Martin Marcel Maťovčík.

Seniori ale nemajú žiadne príznaky ochorenia a cítia sa dobre. "Sme sa dohodli s hygienikom a VÚC, že dnes testy zopakujeme," vyjadrila sa riaditeľka martinského Domova sociálnych služieb - Dom svätého Martina. Klientov aj zamestnancov vo štvrtok opätovne otestovali. "Urobia sa v podstate testy aj krvné, aj výtery, aj rýchlotesty, tie ktoré boli doteraz publikované ja nepovažujem za konečné a úplne isté, že sú správne," skonštatovala riaditeľka sociálneho zariadenia.

Napriek tomu, že sú naďalej v karanténe a niektorí zamestnanci svoje rodiny nevideli už mesiac, situácia ich zomkla. Riaditeľka už 22 dní spáva na matraci na zemi, opatrovateľky chodia iba do práce a prespávajú na internáte. "Tá robota je náročná. Už je to veľa dní, sme unavení, ale hreje nás ten pocit, že výsledok našej práce nie je zbytočný," zhodnotila riaditeľka sociálneho zariadenia. 

Na overaly si napísali mená a tie majú aj na rúškach. Seniorom sú po celý čas aj psychickou oporou. Riaditeľka verí, že výsledky, ktoré by mali byť známe už v piatok budú o niečo lepšie. Záťažou pre samotné zariadenie je aj fakt, že v súvislosti s nákazou v domove začala polícia a prokuratúra vyšetrovanie.


"Dôvodom na začatie trestného stíhania boli informácie o možnom prečine všeobecného ohrozenia a prečine šírenia nebezpečnej nákazlivej choroby, ktorú je potrebné preveriť," uviedol Martin Kokles, KP Žilina. "Nie som si vedomá žiadneho pochybenia a za svojimi rozhodnutiami si stojím," povedala riaditeľka sociálneho zariadenia. "My nevidíme porušenie z tých nariadení, ktoré mali predtým byť. Riaditeľka dodržiavala nariadenia krízového štábu," dodal Maťovčík.

Súvisiace články