Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Príde Kočner o svoje bohatstvo? TV JOJ získala sumár jeho zaisteného majetku
Zdielať na

Príde Kočner o svoje bohatstvo? TV JOJ získala sumár jeho zaisteného majetku

BRATISLAVA / Marian Kočner je podľa Úradu špeciálnej prokuratúry vysoko solventným obžalovaným. Preto prokurátor Ján Šanta chce dosiahnuť prepadnutie Kočnerovho majetku v prospech štátu. Vyplýva to z odvolania prokuratúry proti rozsudku v kauze zmenky. Špecializovaný trestný súd neprávoplatne odsúdil Kočnera ma 19 rokov väzenia a rovnako aj Pavla Ruska. TV JOJ získala sumár miliónového majetku, o ktorý môže Kočner reálne prísť.

Z dvojice odsúdených pre falšovanie zmeniek je podľa porokuratúry Pavol Rusko bez majetku. "V prípade tohto obžalovaného trest prepadnutia majetku z môjho pohľadu neprichádza do úvahy," vraví prokurátor Ján Šanta. 

​Naopak, Kočner ovláda miliónový majetok a podľa informácií TV JOJ ho prokuratúra sumarizovala od roku 2018 do konca februára tohto roka. "Preukázalo sa, že je solventný, má značný majetok tak hnuteľný, ako aj nehnuteľný," vyjadril sa Šanta.  

Zaistenie majetku

Trest prepadnutia Kočnerovho majetku žiada prokurátor až po vynesení rozsudku pre zmenky vo svojom odvolaní. Skôr to neurobil, tu sú dôvody. "Keďže identifikácia majetku a jej špecifikácia jej veľmi živý proces, nejaký majetok môže pribudnúť, nejaký ubudnúť, ďalší sa môže objaviť, preto bolo na mieste vyčkať až do posledného možného okamihu," vraví Šanta. 

Zaistený majetok Mariana Kočnera:

23.7.2018 - dom, apartmán, pozemky, orná pôda, zmenky, akcie
19.12.2019 - vozidlo Aston Martin, 2 štvorkolky Bombardier
28.1.2020 - 8 strelných zbraní
06.2.2020 - prostriedky na osobných účtoch

Sumár majetku

Prokuratúra verejnosti neprezradí o akom majetku v prípade Kočnera je reč, redakcia webového portálu noviny.sk ale má presný súpis pozemkov, domov ale aj Kočnerových zbraní. Konkrétne 28. januára v tomto roku prokurátor zaistil Kočnerovi štyri pištole, tri revolvery a brokovú kozlicu. O týždeň neskôr finančné prostriedky na troch osobných bankových účtoch Mariana Kočnera. Ale aj pohľadávku vo výške 97 tisíc eur. A to nie je všetko.

Kočnerovi v lete 2018 prokuratúra zaistila viac ako jeden hektár ornej pôdy v Čuňove, pozemok v Bratislave, dom v Bernolákove na rozlohe tri tisíc metrov štvorcových.

Opäť pre neoprávnené odpočty DPH pri kšeftoch na Donovaloch mu Úrad špeciálnej prokuratúry zaistili jeho majetok v PrivatBanke. Konkrétne 30 kusov korporátnych zmeniek. V čase zaistenia mali hodnotu vyššiu ako 10 758 000 eur. Ďalej sa Kočner aktuálne nemôže dostať ani k 55 kusom svojich akcií v menovitej hodnote vyššej ako 826 tisíc eur.

Pri vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kučiaka mu polícia zaistila aj jeho luxusné biele auto značky Bentley. Zaistené Kočnerove nehnuteľnosti už majú o tomto úkone vyšetrovacích orgánov zápis v katastri nehnuteľností. Či niečo z toho nakoniec prepadne v prospech štátu ukážu až právoplatné rozhodnutia súdov. Kočnerov advokát po rozsudku v kauze zmenky vyhlásil, že 19-ročný trest považue v tomto prípade za exemplárny.

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy