Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ak budú čísla aj naďalej priaznivé, je možné, že sa terasy otvoria už budúci týždeň
Zdielať na

Ak budú čísla aj naďalej priaznivé, je možné, že sa terasy otvoria už budúci týždeň

BRATISLAVA / Slovenské gastro zomiera, hrozí veľké zatváranie a prepúšťanie. Reštaurácie a kaviarne opätovne prosia vládu o pomoc s nájmami, a aj o rýchlejšie uvoľňovanie ekonomiky, čo by znamenalo napr. skoršie otvorenie terás a aspoň miernu kompenzáciu ich strát.

"Na jednej strane je pravda, že otvorenie terás nenahradí výpadok tržieb, ktorý je spôsobený zníženým dopytom, ale čím skôr začneme, tým skôr sa dostaneme do normálu," skonštatoval zástupca slovenských gastronómov Peter Štecko.

Premiér už avizoval, že ak štatistiky nakazených budú aj naďalej dobré, niektoré fázy opatrení by sa mohli urýchliť. Otváranie terás ale nespomínal. "Keď budem vidieť, že sa tieto čísla takto dobre udržia. V tom prípade sa k tomu balíku, k tej druhej fáze pridajú aj všetky obchody," uviedol premiér Igor Matovič.

Otváranie terás reštauračných zariadení bolo pôvodne naplánované až v tretej fáze povoľovania opatrení, ktorá mala byť realizovaná približne 20.mája. Avšak aj podľa ministra hospodárstva je tento termín príliš neskorý. "Ok, keď otvoríme tie všetky maloobchodné prevádzky, poďme sa ďalej baviť o terasách, možno by sa mohli otvoriť spoločne, aspoň teda terasy reštaurácií," povedal minister hospodárstva Richard Sulík.

Pri otváraní terás by sme sa mohli nechať inšpirovať, podľa majiteľov reštauračných zariadení, aj niektorými našimi zahraničnými susedmi. "15. mája sa otvárajú kompletne reštaurácie vrátane interiérov v Rakúsku, od pondelka sa otvárajú exteriérové plochy, terasy v Čechách. A ja si myslím vzhľadom na aktuálnu situáciu na Slovensku, že sme pripravení na takýto krok aj u nás," zhodnotil Štecko.

Definitívny verdikt, či sa spolu so všetkými obchodmi otvoria aj terasy, sa pravdepodobne dozvieme po tomto víkende. "Ak by sa tá situácia, ak by bola naozaj priaznivá, tak viem si predstaviť, že by aj niektoré prevádzky z tých ďalších fáz mohli byť riešené už budúci týždeň," vyjadril sa hlavný hygienik Ján Mikas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy