Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pozor na druhú vlnu, varuje krízový štáb. Ako to ale bude s dovolenkou?
Zdielať na

Pozor na druhú vlnu, varuje krízový štáb. Ako to ale bude s dovolenkou?

SLOVENSKO / Martinská nemocnica televízii JOJ potvrdila ďalšie úmrtie v miestnom zariadení sociálnych služieb. Do oficiálnych štatistík sa však premietne až zajtra. Pomalý nárast nových prípadov naďalej dáva nádej na prechod do druhej fázy otvárania prevádzok.

Kľúčový údaj sa drží hlboko pod potrebnou stovkou - kĺzavý medián klesol najnovšie na 11. Na budúci týždeň v stredu by tak mohli v sprísnenom režime začať fungovať kaderníctva, krátkodobé ubytovanie či vonkajšie turistické atrakcie.

Odborníci ale dôrazne vyzývajú, aby sme naďalej dodržiavali prísne hygienické štandardy. Pri poľavení nám hrozí druhá vlna epidémie. "Pokiaľ sa zistí, že by tá disciplína tých odstupov a nosenie rúšok by sa malo nejako zvoľniť, tak toto považujeme za veľké riziko," uviedol člen krízového štábu a infektológ Vladimír Krčméry. 

"Ak budeme disciplinovaní, potom môžeme pokračovať v uvoľňovaní ekonomiky. Ak však si budeme myslieť, že sme vyhrali a preskočíme pred tým, ako sme si povedali hop, tak potom môžeme veľmi tvrdo dopadnúť," upozornila odborníčka na tropickú medicíny Andrea Kalavská.

Epidemiológovia odporúčajú stráviť letnú dovolenku doma

Letnú dovolenku by sme mali stráviť radšej doma na Slovensku a necestovať do zahraničia. Zhodujú sa na tom rešpektovaní epidemiológovia. Francúzsko či Taliansko nie sú aj po prípadnom uvoľnení režimu na hraniciach dobrými destináciami. A týka sa to aj pobytov v Chorvátsku. Krajina rokuje s Českom, Rakúskom či Maďarskom o možnom vytvorení takzvaných koridorov k moru.

Záhreb hlási aktuálne len niečo vyše 2-tisíc prípadov nákazy a avizuje, že letoviská by v prípade otvorenia fungovali v sprísnenom hygienickom režime. Podľa epidemiologičky Zuzany Krištúfkovej je ale problém v tom, že k moru môžu prísť aj ľudia z krajín, ktoré sú na tom horšie ako my. Ona sama rezervovanú dovolenku v Chorvátsku radšej zrušila.

"Keď prídeme k tomu moru, tak nebudeme tam len my a určite nikto tam nepôjde s tým, aby dva týždne presedel na izbe, ale tam tie kontakty, ak sa uvoľní vlastne to cestovanie, tam prídu ľudia z celej Európy, kde tá situácia naozaj nie je dobrá a práve z týchto dovolenkových destinácií si môžeme potom priniesť nákazu," zhodnotila Zuzana Krištúfková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy