Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na koronu so silnejším kalibrom. Do slovenskej ekonomiky potečú ďalšie stovky miliónov eur
Zdielať na

Na koronu so silnejším kalibrom. Do slovenskej ekonomiky potečú ďalšie stovky miliónov eur

SLOVENSKO / Na pomoc v boji proti následkom koronavírusu pritečú do slovenskej ekonomiky ďalšie stovky miliónov eur. Ministerka pre investície Veronika Remišová ich našla v dosiaľ nevyčerpaných eurofondoch. Aj vďaka nim by mohlo byť na Slovensku menej prepúšťania zamestnancov a podnikateľských bankrotov.

Za predchádzajúce dva roky sme údajne čerpali eurofondy sotva na 30 %. Súčasná pandémia by však mohla toto číslo radikálne dvihnúť. Ekonomike totiž hrozia obrovské škody a zíde sa každé euro. Aj preto dobrá správa. “Presúvame 1,2 mld eur na boj s koronavírusom," informovala v utorok na tlačovej besede podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová.

Ide o nezazmluvnené a nevyčerpané prostriedky, ktoré sa presunú do piatich oblastí - zdravotnícky systém, udržanie zamestnanosti, mikro, malé a stredné podniky, záchranný integrovaný systém a iné opatrenia. “Teraz tie nevyčerpané eurofondy nebudeme musieť silou mocou použiť na výzvy, ktoré nebudeme vedieť vyčerpať, ale ich použitie bude mať teraz jednoznačný účel a bude to pravdepodobne efektívnejšie," reagoval ekonomický analytik INESS Radovan Ďurana. 

“Je mimoriadne dôležité, aby sme neprišli ani o jediné euro, aby sme sa snažili využiť peniaze na dobré projekty, rozumné projekty a hlavne na projekty, ktoré v tejto ťažkej dobe pomôžu ľuďom," vysvetlila Veronika Remišová. 

Kde treba v prvom rade pomôcť? 

Ministri majú za úlohu presunúť prostriedky do konca mája a následne sa vypíšu výzvy. Kde treba v prvom rade pomôcť? “Prevádzkam, ktoré boli úplne zastavené, tam je až fatálny problém, pretože tým podnikateľom chýbajú zdroje úplne na všetko," skonštatoval prezident AZZZ SR Tomáš Malatinský. 

Dobrou správou je, že byrokracia, s ktorou bolo dosiaľ čerpanie eurofondov spojené, by sa mala zmenšiť na minimum. Európska komisia sa totiž krajinám zasiahnutým pandémiou rozhodla uľahčiť život. 

“Tie veľmi špecifické požiadavky na nových žiadateľov nových výziev by znamenalo, že tie prostriedky sa nevyčerpajú," uviedol Radovan Ďurana. 

Ide o prvú fázu 

Spomínaná vyše miliarda eur je však len prvá fáza. K nej by mali pribudnúť viac ako tri miliardy aj z národných projektov, siahať by sa však nemalo na tie vedecké.

“Veda a výskum bude veľmi potrebná a tí, čo na tom odrobili kus práce, myslím, že budú tými lídrami a tými správnymi ľuďmi aj pre to nastávajúce obdobie po kríze," poznamenal Tomáš Malatinský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy