Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bilecovú odvolali z funkcie generálnej tajomníčky ministerstva vnútra, figurovať mala v daňových podvodoch
Zdielať na

Bilecovú odvolali z funkcie generálnej tajomníčky ministerstva vnútra, figurovať mala v daňových podvodoch

BRATISLAVA / Na ministerstve vnútra riešili nepríjemný personálny rébus s treťou najvyššie postavenou osobou. Generálna tajomníčka služobného úradu Anna Bilecová musí odpovedať na otázky, aký vzťah mala s viacnásobne stíhaným podnikateľom, ktorý mal od štátu opakovane žiadať vratky DPH cez podozrivé obchody. Vláda sa v utorok ale rozhodla, že ju z jej postu odvolajú.

Vláda prijala rozhodnutie generálnej tajomníčky služobného úradu Ministerstva vnútra o skončení pôsobenia. Stalo sa tak po kritike opozície, i Nadácie Zastavme korupciu. Anna Bilecová čelila otázkam, aký vzťah mala s viacnásobne stíhaným podnikateľom, ktorý mal od štátu opakovane žiadať vratky DPH cez podozrivé obchody. S vyhlásením, že pôjde na detektor lži neuspela, a tak sa rozhodla skončiť. Ocenil to i premiér, na túto tému vraj v pondelok s ministrom vnútra hovoril asi hodinu.

Veľké karuselové podvody na východnom Slovensku. Polícia sa pri vyšetrovaní dostane k menu Ladislav Pipta, viacnásobne stíhaný podnikateľ, v prepise odposluchov komunikuje so súčasnou "trojkou" na ministerstva vnútra. V tom čase bola Anna Bilecová šéfkou Daňového úradu v Michalovciach.

Aj Nadácia zastavme korupciu upozorňuje, že práve Bilecovej meno sa v danom prípade objavuje viackrát. "Na prvý pohľad sa mi to nezdá v poriadku. Podľa informácií, ktoré pochádzajú z médií, ale chcem si vypočuť názor priamo od zainteresovaných," uviedol premiér Igor Matovič.

Tvár Anny Bilecovej je známa len z jedinej fotografie, napriek tomu, že podozrenia vo vzťahu k jej minulosti a kontaktom sú verejnosti známe už niekoľko dní, ona sama zatiaľ stále pred kamery nepredstúpila a podozrenie nevyvrátila. "My očakávame, že keď Matovič hovorí o slušnosti, čestnosti a spravodlivosti, tak teraz rázne zasiahne a aspoň dočasne pozastaví výkon funkcie, kým sa niektoré veci nevysvetlia," vyjadril sa poslanec NR SR Erik Tomáš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy