Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Prípad tragickej nehody autobusu pri Nitre: Na mieste robili vyšetrovací pokus
Zdielať na

Prípad tragickej nehody autobusu pri Nitre: Na mieste robili vyšetrovací pokus

NITRA / Vyšetrovanie tragickej nehody autobusu, ktorý havaroval na takzvanej ceste smrti medzi Nitrou a Zlatými Moravcami, pokračuje. Na starej Zlatomoraveckej ceste robia dnes policajti, znalec a prokurátor vyšetrovací pokus.

13. novembra 2019. Deň, ktorý otriasol celým Slovenskom. Plne naložené nákladné auto prešlo do protismeru a narazilo do boku linkového autobusu s približne 30 cestujúcimi. Autobus náraz odhodil do priekopy, kde sa prevrátil. Pri nehode zahynulo 12 ľudí, medzi nimi aj niekoľko školákov. Táto udalosť sa zapísala medzi jednu z najhorších tragédií na slovenských cestách.

​Teraz sa na miesto tragédie opäť vrátili policajti, znalec aj prokurátor, ktorí robia vyšetrovací pokus. Od deviatej rána cestu uzatvorili. Vyšetrovací pokus bol zameraný na nákladné auto. Použili presne také isté, aké sa zrazilo s autobusom. Naložené malo aj rovnaké množstvo štrku. Úsekom prešlo niekoľkokrát. Vodič, pritom brzdil a robil aj rôzne manévre.

"Išlo o vyšetrovací pokus zameraný na zistenie či zakrivenia vozovky a nerovnosti mohli byť predmetom na smerovú nestabilitu nákladného auta," vyjadrila sa policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. 

Zisťovali, ako sa vozidlo správa pri jazde zo svahu a či sa rozkýva. To, že nákladiak stratil stabilitu je aj jednou z verzií vyšetrovania. Svedkovia o tom hovorili aj po tragickej zrážke. "On sa rozkýval tak s celou korbou ako išiel tak s tým trafil do autobusu do stredu," opísali svedkovia jazdu nákladiaka krátko po nehode. 

Linkový autobus sa vtedy po náraze prevrátil v priekope. Sedelo v ňom 29 cestujúcich a vodič. Tragická nehoda pripravila mnohé rodiny o deti, rodičov a vnúčatá. Ľudia na miesto tragédie chodia dodnes zapaľovať sviečky. V prípade obvinenie ešte nepadlo. Polícia vedie trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie.

"O ďalšom smerovaní vyšetrovania tejto tragédie bude rozhodnuté na základe znaleckých posudkov," dodala policajná hovorkyňa. "Vodič autobusu je ešte stále PN," informovala hovorkyňa Arriva Petra Holecz. Vyšetrovací pokus trval asi dve hodiny od 9. -11. hodiny.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy