Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Koronavírusom trpia aj ženy, s násilníkmi sú zatvorené doma. Niektoré krajiny EÚ to riešia takto
Zdielať na

Koronavírusom trpia aj ženy, s násilníkmi sú zatvorené doma. Niektoré krajiny EÚ to riešia takto

BRATISLAVA /BRUSEL / Európsky parlament aj Komisia vyzývajú členské krajiny, aby v súvistlosti karanténnymi opatreniami riešili domáce násilie na ženách. Mnohé obete sú v súčasnosti doslova zatvorené s násilníkmi pod jednou strechou. Podľa odhadov vzrástlo násilie na ženách počas karantény o desiatky percent. Niektoré krajiny to riešia tak, že keď žena ide do lekárne a povie špecifické, vopred dohodnuté slovo, pre lekárnika je to signál, že má okamžite zalarmovať úrady.

Problém s domácim násilým sa stupňuje v celej Európskej únii, vrátane Slovenska. Podľa odhadov vzrástlo o 30-40%. "Treba si uvedomiť, že v týchto časoch domácich karantén tá žena, alebo teda obeť domáceho násilia napr. aj dieťa je doma s tým násilníkom a je takmer nemožné pre ňu si normálnym spôsobom, tzn. vytočením núdzovej linky privolať pomoc," vyjadrila sa Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa - výbor pre Sociálnu inklúziu. 

Krízové centrá už teraz nemajú dostatočné kapacity a navyše obmedzili prijímanie žien a detí z dôvodu ochrany pred rozšírením koronavírusu. Napríkad Európsky parlament dal preto k dispozícii svoje priestory a rieši pre nich ubytovanie a stravu. "V našich priestoroch v Bruseli poskytneme nielen stravu, ale aj útočisko pre stovku zraniteľných žien," uviedol predseda Európskeho parlamentu David-Maria Sassoli. 

Krízový štáb zriadený pod úradom vlády sa zatiaľ ich situáciou nezaoberá. Zriadená je krízová linka pri ministerstve práce, na ktorú je možné telefonovať. To však podľa mnohých nestačí. 

Viaceré krajiny to riešia napríklad tak, že vznikajú kontaktné body, aby na svoju situáciu mohli upozorniť. Či už v potravinách, ktoré nie sú zavreté, ale najmä v lekárňach. "Do lekárne príde žena, ktorá je obeťou domáceho násilia, nemôže to hlásiť telefonicky, príde do lekárne, kde je dohodnutý a zverejnený kód pre takéto prípady. Ona ten kód povie lekárnikovi, ktorý opovedomí políciu a môže sa to začať rieši," vysvetlil europoslanec Michal Šimečka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy