Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Situácia v DSS-kách naprieč celým Slovenskom sa zhoršuje. Za včerajší deň bolo dokopy 14 nových pozitívnych prípadov
Zdielať na

Situácia v DSS-kách naprieč celým Slovenskom sa zhoršuje. Za včerajší deň bolo dokopy 14 nových pozitívnych prípadov

SLOVENSKO / Okrem Batizoviec sa koronavírus potvrdil aj v ďalších domovoch sociálnych služieb na Slovensku. Aj v Zemianskych Kostoľanoch, v Galante, Veľkom Mederi a v Nitrianskom Rudne. Máme však i dobré správy. Vďaka plošnému testovaniu bratislavskej župy dnes už vieme, že minimálne jeden domov je bez vírusu a podľa župana je stabilizovaná aj situácia v Pezinskom DSS.

Veľký Meder

Dva pozitívne prípady v centre sociálnych služieb vo Veľkom Mederi odhalilo celoplošné testovanie o ktoré v tomto zariadení špeciálne požiadali Preventívne dali otestovať všetkých klientov aj zamestnancov v pondelok.
"Zamestnanci negatívni, dvaja zo 61 klientov sú pozitívni, ktorí neboli dva mesiace mimo zariadenia," povedal riaditeľ centra  sociálnych služieb Veľký Meďer, Bohuš Kubiš. Obaja sú z iných izieb, ale stretávali sa, jeden z nich je ležiaci. Zariadenie je navyše od 6. marca úplne uzavreté a vykonávajú sa v ňom všetky nariadené opatrenia. Riaditeľ tvrdí, že nevie ako sa to stalo.

Okres Prievidza

Ďalšie pozitívne prípady zaznamenali aj v domovoch dôchodcov v okrese Prievidza."Sme zistili pacientov v troch domovoch dôchodcov, jedného zamestnanca v Prievidzi, jedného seniora v Zemianskych Kotoľanoch a dvoch v Nitrianskom Rudne," povedala riaditeľka RÚVZ Bojnice Zuzana Tornócziová.

Zamestnanca prievidzského zariadenia pre seniorov zachytili pri náhodnom testovaní a bol postavený mimo prácu.
Jeden pozitívny klient zo zariadenia v Zemianskych Kostoľanoch, ako aj ďalší s teplotami skočili v trenčianskej nemocnici. Dvaja klienti z Nitrianskeho Rudna sú izolovaní, v karanténe. Jeden senior bol 17. apríla prepustený z bojnickej nemocnice. Jeho test bol vtedy negatívny. O tri dni už bol pozitívny. V najbližších dňoch čaká klientov spomínaných zariadení testovanie. 


Bratislava

Dobré správy však dnes prišli z Bratislavy. Výsledky pondelkových testov potešili."Musím povedať, že v zariadení Sibírka, nemáme žiadneho pozitívneho," skonštatoval bratislavský župan Juraj  Droba.
Aj dnes pokračovala bratislavská župa v testovaní zamestnancov domovov sociálnych služieb. Otestovala ich dnes viac ako 200. "Urobili sme také technicko-organizačné opatrenia, ktoré by mali zabezpečiť negatívne výsledky," povedal riaditeľ DSS  Stupava Michal Petrovaj.

Situácia sa stabilizovala aj v Pezinskom DSS. V zariadení ostalo 61 klientov, 30 je pozitívnych a 31 negatívnych. Podporujú ich aj obyvatelia Pezinka. Župa dnes poslala do zariadenia ďalší personál. "To najhoršie je, vidíte asi aj úsmev na  mojej tvári, že  to najhoršie máme za sebou a  dnes sa  nám už  aj hásia ľudia, ktorí by chceli pomôcť," povedal  bratislavský župan. Pomoc prišla aj od súkromných darcov. Dodali uteráky, plachty, rúška, testery, ale zabezpečili aj pitný režim. "Naozaj veľa aj veľkých firiem  sa ozvalo, že chcú pomôcť. Štát cez Štátne  hmotné rezervy  bolo to trochu komplikovanejšie," dodal Droba.

Asociacia poskytovateľov sociálnych služieb varovala pred nebezpečenstvom hroziacim v zariadeniach už pred mesiacom. Žiadali vládu o razantné kroky, tvrdia, že do praxe ich prebrali len polovicu a aj to neskoro. "Naše slová o ktorých sme varovali sa napĺňajú. Odhalili sa v plnej nahote, že táto vláda neskoro reagovala. Nevieme ich ochrániť pretože štyri mesiace mala vláda dostatok času ale nereagovala," povedala riaditeľka  asociácie Anna Grahannamová.

Chýba adekvátna pomoc personálna ale i materiálna, tú materiálnu však  dokážu suplovať darmi od nadácií a  súkromných firiem. "Je to smiešne aby napríklad včera jeden poskytovateľ čo má 150 klientov dostal  zo Štátnych hmotných rezerv 17 párov ochranných rukavíc, 17 kusov jednorázových rúšok a 30 návlekov na topánky. Takto máme zabezpečiť ochranu zamestnancov a klientov pred Covidom-19? A potom si nás niekto dovolí kriminalizovať obháňať zariadenia kriminálnou páskou?," dodala riaditeľka.

Až desať infikovaných ľudí je z centra sociálnych služieb v Batizovciach. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy