Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
KORONAVÍRUS: O dva dni dosiahneme vrchol. Štatistiky predpovedajú 43 obetí za deň
Zdielať na

KORONAVÍRUS: O dva dni dosiahneme vrchol. Štatistiky predpovedajú 43 obetí za deň

SLOVENSKO / Štatistiky ukazujú, že vrchol úmrtnosti na ochorenie COVID-19 by sme na Slovensku mali zachytiť v najbližších dňoch.

Dáta nezávislého výskumného centra IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation) Washingtonskej univerzity ukazujú, že zvýšený denný nárast v počte obetí na chorobu COVID-19 môžeme pri súčasnom trende a pri súčasných vládnych opatreniach na Slovensku očakávať už o pár dní. ​Podľa údajov IHME nám ostávajú 2 dni do obdobia peaku v prípade dennej mortality, ktorý pri danom trende vychádza práve na 20. apríla, kedy denný počet úmrtí na Slovensku môže vzrásť až na 43 obetí za deň

Prognózy IHME taktiež predpovedajú, že celkový počet obetí koronavírusu by mal vzrásť na 252, pričom mono predpokladať stabilizáciu situácie od konca mesiaca.

Štatistika pracuje aj s využitím lôžok nemoncice, potrebou pľúcnych ventilácií a hospitalizáciou na Jednotke intenzívnej starostlivosti. Z dát vyplýva, že Slovensko na tom nie je až tak zle. Pri pomyselnom vrchole využitia kapacít, ktorý je naprojektovaný na dnešný deň budeme potrebovať 1123 lôžok z celkovej kapacity 10 438, ktoré sú k dispozícií. Jednotku intenzívnej starostlivosti by malo k dnešnému dňu potrebovať 237 pacientov pričom dnešná kapacita je podľa štatistík na úrovni 188 lôžok.  Chýba tak 49 miest na JIS. Na pľúcnu ventiláciu bude odkázaných 226 ľudí.

Dáta simulujú vývoj nákazy až do 4. augusta. Tieto projekcie sa vyrábajú prostredníctvom modelov, ktoré vznikli na základe pozorovaných štatistík úmrtnosti na COVID-19 a zahŕňajú aj takzvaný "intervaly neistoty", ktorý vzniká v dôsledku obmedzených dát, nedostatočných štúdií či konfliktných informácií a jeho interval je až 95%

Tieto predpovede IHME vypracoval s cieľom poskytnúť nemocniciam, politickým elitám a verejnosti kľúčové informácie o tom, ako sa očakávané potreby musia zosúladiť s existujúcimi zdrojmi, aby sa mestá a krajiny mohli čo najlepšie pripraviť na boj s touto pandémiou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy