Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Začali sa zápisy detí do škôl: Ako postupovať v čase mimoriadnej situácie a čo potrebujete?
Zdielať na

Začali sa zápisy detí do škôl: Ako postupovať v čase mimoriadnej situácie a čo potrebujete?

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Od 15. apríla do konca mesiaca môžu rodičia zapísať svoje deti do základných škôl. Mimoriadna situácia pre koronavírus ale priniesla aj v rámci školstva viaceré opatrenia. Ako zapísať dieťa do školy, čo musíte predložiť a ako postupovať pri odklade povinnej školskej dochádzky? Všetko sa dočítate v tomto článku.

Minister školstva Branislav Gröhling sa k tohtoročnému zápisu do školy vyjadril, "že cieľom jeho rezrotu bolo zohľadniť mimoriadnu situáciu pre koronavírus, ale zároveň nezabudnúť na všetky možnosti, odklad dochádzky či výber školy pre žiakov."

Rodičia svoje dieťa do základnej školy môžu zapísať od dnes 15. apríla do 30. apríla 2020. Zápisy však budú prebiehať bez prítomnosti žiakov. 

Ako postupovať v jednotlivých prípadoch

  • Zapísať svojho syna či dcéru do ZŠ môžete cez formulár, ktorý by sa mal nachádzať na webstránke školy, ak ho škola nemá môžete si ho stiahnuť TU https://bit.ly/2VhiEWY. Škole ho zašlete ho mailom alebo poštou. Formulár si tiež môžete na škole vyzdvihnúť osobne pri dodržaní všetkých hygienických opatrení. Alebo môžete zapísať žiaka cez elektronickú schránku školy.
  • Ak má vaše dieťa špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby, vyjadrenie poradenského zariadenia nedoložíte teraz, ale do 4 týždňov od otvorenia škôl.
  •  Ak chcete dieťaťu odložiť povinnú školskú dochádzku, potrebné dokumenty - odporučenie všeobecného lekára, odporučenie poradenského zariadenia, nemusíte dokladovať pri zápise. Doručíte ich do 4 týždňov od otvorenia škôl.
  •  Ak dieťa ešte nemá 6 rokov a chcete ho zapísať do základnej školy, súčasti žiadosti - súhlas poradenského zariadenia a všeobecného lekára, nemusíte dávať ihneď. Dodáte ich škole do 4 týždňov od otvorenia škôl.
  • Overenie údajov od zákonných zástupcov sa uskutoční do 2 týždňov od otvorenia škôl.
  • Riaditeľ rozhodne o prijatí žiaka buď do 30. júna 2020, ak má od vás všetky požadované dokumenty, alebo do 6 týždňov od otvorenia škôl. Následne zašle zoznam prijatých detí obci, v ktorej majú trvalý pobyt.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy