Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Papalášske hniezdo Častá-Papiernička sa premenilo na karanténne zariadenie pre repatriantov
Zdielať na

Papalášske hniezdo Častá-Papiernička sa premenilo na karanténne zariadenie pre repatriantov

ČASTÁ / Účelové zariadenie kancelárie národnej rady v Častej-Papierničke sa dočasne premenilo na karanténne zariadenie. Ako povedal Igor Matovič, objekt slúžil dlhé roky papalášom. Vyhlásil, že ho treba poskytnúť našim ľuďom. Myslel tým, repatriantov, ktorí musia absolvovať povinnú karanténu. Minister vnútra zas prisľúbil, že celodenným čakáčkám na hraniciach pre umiestnenie do karantén, odzvoní.

"Ste prví, prví obyčajní ľudia, čo tu môžu ísť bývať do papalášskeho hniezda bývalého v Častej - Papierničke. Nech sa vám dobre býva všetko dobré," povedal premiér Igor Matovič. Takto premiér privítal prvé auto v novom zariadení pre repatriantov. Od soboty večera tak pribudlo ďalších 150 miest pre navrátilcov.

Priamo z hraničného priechodu Jarovce - Kittsee prišlo v sprievode policajnej kolóny 6 áut s 20-timi ľuďmi. Premiér spolu s ministrom vnútra sa boli ešte v piatok pozrieť na hranice, kde čakali desiatky ľudí dlhé hodiny na správu, do akého štátneho zariadenia budú umiestnení. Priamo na hraniciach sa spoločne dohodli, že treba jednoznačne ďalšie kapacity.

"Na mieste sme zavolali predsedovi národnej rady s tým, že skúsme túto baštu papalášizmu Častú-Papierničku otvoriť týmto ľuďom. Však sú to naši ľudia," vyjadril názor Matovič. "Myslím, že situácia s kapacitami sa bude len zlepšovať. Verím, že občania, ktorí sa vracajú zo zahraničia, budú vybavovaní rýchlejšie, kvalitnejšie a že budú umiestňovaní v centrách, čo najbližšie k ich trvalým bydliskám," uviedol minister vnútra Roman Mikulec.

Každý zo zahraničia musí prejsť kontrolou. Následne po registrácií bude ubytovaný. "Meráme teplotu samozrejme, robíme taký prvý "check" v rámci zdravotného stavu ľudí. Zisťujeme, z ktorej krajiny prichádza, prípadne či sa stretol s niekým pozitívnym na túto chorobu. Pridelíme mu ubytovanie, zistíme výživové podmienky, keď je niekto vegán, vegetarián," povedal prezident Asociácie samaritánov Slovenskej republiky Marcel Sedlačko.

Aktuálne v zahraničí žije okolo 200-tisíc Slovákov. Koľko z nich sa bude chcieť vrátiť počas pandémie späť na Slovensko, nikto nevie. Je preto dôležité, aby sa ľudia pred príchodom do krajiny zaregistrovali, aby mal štát prehľad a dokázal zabezpečiť dostatok kapacít na karanténne ubytovanie. K sobotňajšiemu večeru bolo zaregistrovaných okolo 6-tisíc repatriantov, ktorí sa chcú vrátiť v najbližších dňoch späť na Slovensko.


Dôchodca skončil pre zemiaky v karanténe. Napriek opatreniam si ich išiel pešo kúpiť do Maďarska. Viac sa dozviete v nasledujúcom VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy