Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľkú noc si môžete uctiť aj doma, hovorí teológ
Zdielať na

Veľkú noc si môžete uctiť aj doma, hovorí teológ

BRATISLAVA / Tohtoročné veľkonočné sviatky budú netradičné. Ani zďaleka nie také, na aké sú kresťania zvyknutí. Pre opatrenia v súvislosti s koronavírusom zostanú kostoly bez veriacich. A dievčence bez hromadnej šibačky a oblievačky.

"Tá Veľká noc v týchto podmienkach nás naozaj vracia k tej prvej Veľkej noci, ktorú nasledovníci Ježiša Krista skutočne strávili za zatvorenými dverami," hovorí teológ Ondrej Prostredník. 

Podľa teológa Ondreja Prostredníka je dobré pouvažovať nad tým, akým spôsobom môžeme jednotlivé dni Veľkej noci v tejto zvláštnej situácii osláviť. Tvrdí, že to ide aj doma v kruhu najbližších.

Veľkonočné sviatky sú vyvrcholením pôstu v Kvetnú nedeľu. Začínajú už ale Zeleným štvrtkom, ktorý pripomína sviatosť Eucharistie teda svätého prijímania, a to v súvislosti s pandémiou nie je vôbec možné.

"Ako keby sme tento sviatok mali obrátiť na ruby. Máme okolo seba iných ľudí, že sa s nimi vieme podeliť o to, čo nás teší, čo nás trápi. To je to, čo by sme si mohli na Zelený štvrtok pripomenúť," hovorí pokračuje prostredník.

Veľmi významný sviatok je Veľký piatok, kedy si kresťania pripomínajú umučenie a smrť ukrižovaním nazaretského Ježiša Krista.

"Každý deň nás doslova deprimujú tie správy o náraste počtu chorých. Tento poukaz na to, že sme vlastne veľmi zraniteľní, že smrť je akoby krutou definitívnou realitou nášho života. To je to, na čo by sme mali myslieť na Veľký piatok," myslí si teológ. 

Biela sobota je dňom hrobového odpočinku. "Je to vlastne príležitosť, aby sme uvažovali, že po každom utrpení môže prísť chvíľa ticha. Modlitba teda môže práve na tú Bielu sobotu získať novú aktualitu," rozpráva Prostredník.

Veľkonočná nedeľa je deň vzkriesenia

"Obrovský silný symbol víťazstva života nad smrťou.Tento kontrapunkt smrti a života práve na Veľkonočnú nedeľu vo všetkej slobode môžeme premyslieť a zvážiť," uviedol Prostredník.

Veľkonočný pondelok je skôr spájaný s ľudovými zvykmi. V kresťanskom svete je odkazom utvrdenia veľkonočnej zvesti.

Teológ Ondrej Prostredník vidí v kríze v súvislosti s pandémiou aj pozitívum. Podľa neho vracia veriacich a cirkev od okázalosti k samotnej podstate posolstva Veľkej noci.

Pozrite si rozhovor Jána Mečiara s historičkou Katarínou Nádaskou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy