Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Firmy môžu od pondelka žiadať o štátnu pomoc. Minister práce Krajniak vysvetlil presné detaily
Zdielať na

Firmy môžu od pondelka žiadať o štátnu pomoc. Minister práce Krajniak vysvetlil presné detaily

BRATISLAVA / Projekt prvej pomoci štátu na udržanie zamestnanosti sa spúšťa už v pondelok. Je nasmerovaný na zamestnancov, zamestnávateľov a na živnostníkov. Minister práce Milan Krajniak vysvetlil presné detaily tejto pomoci.

"Prvá najdôležitejšia informácia spočíva v tom, že od zajtra od 12-tej hodiny spustíme internetovú stránku na dvoch doménach - pomahameludom.sk a neprepustaj.sk," ozrejmil minister práce sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. "Niektoré opatrenia sú správne. Jediné, čo mne chýba je, že sa selektuje a vytvára sa skupina malých, stredných a SZČO," vyjadril svoj názor expremiér Peter Pellegrini.

Podľa ministra práce Milana Krajniaka ide o najrozsiahlejšiu a najrýchlejšie zriadenú sociálnu pomoc pre ľudí. Aj preto 13 tisíc zamestnancov v rezorte posledné dni pracovalo v trojzmennej prevádzke. Prvé žiadosti budú prijímať už v pondelok o 12-tej hodine a to od majiteľov, ktorí museli prevádzky povinne uzatvoriť.

Ide o príspevok na mzdu zamestnanca vo výške 80 percent jeho priemerného zárobku, najviac vo výške 1100 eur. Týka sa to ale len zamestnancov, ktorí nemôžu pracovať. "Dostanú tu kompletné informácie, že kto je oprávnený žiadať, pre koho je oprávnený žiadať, akú výšku príspevku môže žiadať," vysvetlil Krajniak.

Zamestnávatelia a živnostníci, ktorým v súvislosti s pandémiou klesli tržby, budú môcť žiadať peniaze až od stredy poludnia. Za marec dostanú ale menej. "Kedže v marci sa jedná iba o polovičné obdobie mesiaca približne, tak stačí aj polovičný pokles tržieb. Od apríla sú tie poklesy tržieb zadefinované tou vyššou pomocou," vyjadril sa Krajniak.

Pritom živnostníci, ktorí sú zároveň zamestnávatelia môžu požiadať o náhradu straty príjmu, aj tiež o príspevok na mzdu zamestnanca. Podmienkou je ale udržanie pracovného miesta aj po skončení krízového obdobia. "U ministra práce, a to chcem poďakovať za vášho nominanta pán predseda, nachádzame konštruktívnu debatu," skonštatoval Pellegrini.

Rezort práce predpokladá približne 250 tisíc žiadostí. Tie treba podľa ministerstva posielať nepodpísané na adresy úradov práce, ktoré sú príslušné miestu zatvorenej prevádzky. Pre prípadné nezrovnalosti zriadili aj call centrum so 70-timi operátormi. "Od 14. apríla úrady práce budú posielať dohody. Tieto dohody bude treba podpísať a obratom poslať naspäť," dodal Krajniak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy