Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Banky sa dohodli s vládou a prišli s opatreniami. Toto sú ďalšie dôležité zmeny pre šíriaci sa koronavírus
Zdielať na

Banky sa dohodli s vládou a prišli s opatreniami. Toto sú ďalšie dôležité zmeny pre šíriaci sa koronavírus

BRATISLAVA / Na Slovensku máme 24 nových pacientov s koronavírusom. Celkovo je tak nakazených 450 ľudí. Banky sa v piatok dohodli s vládou a prišli s viacerými opatreniami, vďaka ktorým si ľudia môžu odložiť splátky úverov o niekoľko mesiacov.

Štátne aj súkromné laboratóriá vo štvrtok otestovali viac ako 1400 vzoriek. Celkovo tak bolo na Slovensku otestovaných 11 742 ľudí.  Pribudlo tak 24 nových pacientov. Najviac, a teda 155, ich je v Bratislavskom kraji a 59 v Žilinskom. Najmenej chorých na Covid-19 je v Banskobystrickom kraji, kde je evidovaných 27 pacientov. Na Slovensku sa k piatim vyliečeným pacientom pridali dve ženy a jeden muž z trenčianského regiónu.


Hospitalizovaných je 165 ľudí. Koronavírus potvrdili u 67-mich a 98 pacientov ešte čaká na výsledky testov. V piatok sa začalo testovať aj v najväčšej rómskej osade v Jarovniciach, kde žije viac ako 6000 ľudí. V osadách sú podľa premiéra Igora Matoviča nízke hygienické štandardy a jeden človek s koronavírusom tam môže nakaziť ďalších 20. Testovanie v rómskych osadách bude prebiehať do 9. apríla. V prvej fáze otestujú asi 1000 ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia.

Ľudia si môžu odložiť splátky o niekoľko mesiacov

Štát vyrokoval odklad splátok spotrebných a hypotekárnych úverov. Oznámili to v piatok po stretnutí so zástupcami bankovej asociácie. O odklad splátok až o 9 mesiacov môžu požiadať bežní klienti bánk, ale aj živnostníci a stredné a malé firmy.


"Kedykoľvek počas trvania krízy klient môže prísť za bankou a bude mať úplne rovnaké právo, ako ten čo príde posledný za pár mesiacov, ako ten čo príde zajtra," povedal premiér Igor Matovič. "Dôležité pri tomto je povedať, že ľudia sa nestanú neplatičmi. V tom registri nebudú mať žiadnu stigmu, žiadny nejaký znak, ktorý by ich znevýhodňoval pre budúcnosť," vyjadril sa minister financií Eduard Heger.

Zvýši sa limit na bezkontaktné platby 


Banky chcú pre opatrenia proti šíreniu koronavírusu minimalizovať osobný styk. O odloženie splátok tak môžu klienti požiadať svoju banku aj elektronickým formulárom. Minister financií predstavil aj ďalšie opatrenie. Do platnosti by malo prísť v čo najkratšom čase. Po dohode s bankami sa limit na bezkontaktné platby zvýši z doterajších 20 na 50 eur. "Aby ľudia nemuseli pri zadávaní PINu podstupovať dotyk s terminálmi a mohli svoje nákupy vykonávať bezkontaktne a byť takto chránení," skonštatoval Heger. O odkladoch iných splátok, ako sú napríklad lízingy, ministerstvo financií ešte rokuje. Informovať o tom plánuje budúci týždeň.

Prezidentka navštívila krízový štáb


Ešte predpoludním navštívila prezidentka permanentný krízový štáb. Zuzana Čaputová sa zaujímala o stav zásob ochranných pomôcok pre naše nemocnice a ľudí v prvej línii, či počty pľúcnych ventilátorov. Zároveň by chcela pokročiť v ochrane seniorov a testovať najmä každého, kto ide, alebo sa vracia z nemocnice do domu sociálnych služieb. Podľa prezidentky je tiež potrebné venovať väčšiu pozornosť obetiam domáceho násilia, ktorých počet všade na svete počas karantény stúpa.

Ďalší repatriačný let Slovákov


V nedeľu 5. apríla je o 18-tej pripravený ďalší repatriačný let Slovákov z londýnskeho letiska Stansted do Bratislavy. Zároveň je v nedeľu o 14.45 naplánovaný aj let z Bratislavy do Londýna. Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus v piatok povedal, že v budúcom týždni pôjde do povinnej štátnej karantény každý jeden človek, aj individuálny cestujúci. Podľa jeho slov bude štát od budúceho týždňa rokovať so súkromnými ubytovacími zariadeniami, pretože v štátnych dochádzajú voľné miesta. Na Slovensko sa zatiaľ podarilo repatriovať 2 892 ľudí.

Jedlo pre seniorov a sociálne znevýhodnené deti

Od piatka môžu školské jedálne pripravovať jedlo pre seniorov a sociálne znevýhodnené deti. Vyplýva to z opatrenia Úradu verejného zdravotníctva. Zamestnanci kuchýň ale budú musieť dodržiavať prísne hygienické opatrenia, tiež správnu výrobnú a hygienickú prax.

Vláda sa dohodla s predstaviteľmi bánk. Pozrite si ako vyzerá druhý ekonomický balíček:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy