Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V osadách začnú masívne testovať. Zo zahraničia sa mohlo vrátiť až 1500 miestnych
Zdielať na

V osadách začnú masívne testovať. Zo zahraničia sa mohlo vrátiť až 1500 miestnych

BRATISLAVA / Obyvateľov rómskych osád bude štát hromadne testovať za pomoci vojenských lekárov. Situácia v nich totiž môže byť kritická. V čase prepuknutia krízy sa mnohí nekontrolovane vrátili na Slovensko. Prišli pritom z krajín, v ktorých nákaza koronavírusom prepukla naplno.

Podľa odhadov sa až 1500 ľudí vrátilo zo zahraničia do osád, bez toho, aby im bola nariadená karanténa. Vláda sa preto pripravuje na najhoršie. Čím horšie hygienické podmienky, tým vyšší potenciál nákazy.
Kriticky vnáma situáciu aj premiér Igor Matovič: "Ak by do osady prišiel niekto s koronavírusom, je schopný pri tých hygienických podmienkach, aké v tých najzúfalejších osadách existujú, nakaziť ďalších 20 ľudí."

U väčšinovej populácie je to približne jeden a pol človeka. Stovky osád nemajú pitnú vodu, ani kanalizáciu. Hygienické návyky minimálne. Opatrením chce vláda chrániť osadníkov, aj priľahlé obce. "Sa budeme snažiť všetkých tých pozitívne testovaných dostať do karantény, do nejakých zariadení, tak, aby túto chorobu nešírili." skonštatoval europoslanec Peter Pollák, ktorý sa dlhodobo venuje problematikami ľudí z vylúčených komunít. Ak by mali niektoré osady vysoký počet nakazených, štát ich zrejme uzavrie.

Armáda na testovanie pripravuje 5 tímov po 13 členov. "Dnes a zajtra budeme kontaktovať starostov obcí, mimovládne organizácie, miestnych lídrov, aktivistov, občianských združení, miestne obyvateľstvo budeme ich informovať, čo ideme robiť, prečo to ideme robiť," povedal minister obrany Jaroslav Naď. Splnomocnenka vlády pre rómske komunity tvrdí, že :"Pomáhajúce profesie prídu, aby porozumeli tomu, že naozaj ide o pomoc a podporu , že tu nejde o žiadny vojenský zásah."

Jednou z lokalít sú aj Jarovnice  je to obec s najväčšou osadou na Slovensku. Miestny starosta nariadenia vlády víta. Sám dokonca v obci nariadil prísnejšie opatrenia. Vjazdy do osady v ktorej žije takmer 7 000 ľudí kontrolujú miestne občianske hliadky. Tak majú prehľad aj o tých, ktorí sa vrátili zo zahraničia. "Ja som sa rozhodol, že tu nikoho nepustíme do našej osady z iných lokalít. Aby sme tomu zabránili aby nám to nikto nedoniesol aby sa to nerozšírilo. Ani z druhej dediny," povedal starosta obce Jarovnice.Pre miestnych na obecnom úrade šijú aj rúška.Tie dostali aj všetci obyvatelia osady. Ich nosenie sa nie vždy darí ustrážiť.

Od tohto piatku chcú za týždeň otestovať 1000 ľudí. 33 vytipovaných lokalít však nie je konečné číslo.
"Samozrejme, môžete byť akokoľvek pripravení, to čo nás čaká, to asi nevieme si ani odhadnúť, nevieme, čo teda príde," dodal Pollák. Matovič má ale obavy: "Ideme s takou malou dušičkou do tých osád, že tam ten koronavírus zatiaľ nevybuchol."

Lekári a zdravotníci stále čakajú na zdravotné pomôcky. Pozrite si reportáž:


Súvisiace články

Najčítanejšie správy