Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pravoslávni veriaci na Slovensku začínajú sláviť Vianoce
Zdielať na

Pravoslávni veriaci na Slovensku začínajú sláviť Vianoce

Pravoslávne sviatky potrvajú do 9. januára

V Kostole sv. Mikuláša pod Bratislavským hradom sa zvyčajne o 17.00 h začínajú bohoslužby, známe ako Veľké povečerie.

Štedrá večera pravoslávnych pozostáva výlučne z pôstnych jedál, ako je diétna kapustnica bez klobásy a pirohy, na štedrovečernom stole nechýba med, cesnak a chlieb, povedal správca pravoslávnej farnosti v Bratislave Jozef Haverčák.

V stredu 7. januára je v pravoslávnej cirkvi sviatok Narodenia Isusa Christosa (Ježiša Krista), ktorý priniesol na svet pokoj a lásku. Veriaci sa predpoludním v Bratislave zúčastnia na sv. liturgii, uviedol ďalej Haverčák.

Vo štvrtok 8. januára nasleduje sviatok presvätej Bohorodičky (Zbor sv. Bohorodičky) a 9. januára Vianoce pravoslávnych uzavrie spomienka na prvomučeníka sv. Štefana. Cirkevný Nový rok budú pravoslávni sláviť 14. januára.

Pravoslávni v Čechách a na Slovensku (s výnimkou niektorých obcí na východnom Slovensku) sa riadia juliánskym kalendárom, podobne ako napríklad pravoslávna cirkev v Jeruzaleme, Rusku, na Ukrajine, v Poľsku, Gruzínsku, Srbsku a iných krajinách.

Gregoriánsky kalendár používajú napríklad pravoslávne cirkvi Rumunska, Bulharska, Grécka a ďalšie, ktoré už oslávili Vianoce v dňoch 24.- 25. decembra.

Na Slovensku sa podľa oficiálnych štatistík k pravoslávnej cirkvi hlási približne 50.000 kresťanov, v Bratislave a okolí je to asi 1500 veriacich.

Zdielať na

Najčítanejšie správy