Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tiesňové linky zaznamenávajú extrémny nápor
Zdielať na

Tiesňové linky zaznamenávajú extrémny nápor

BRATISLAVA / Ľudia zahlcujú operačné strediská v súvislosti s novým koronavírusom. Na tieto informácie pritom štát zriadil špeciálne linky.

Kompetentní apelujú na ľudí, aby zbytočne neblokovali hovory, pretože na to môžu doplatiť ľudia, ktorí pomoc potrebujú a ide im častokrát o život.

Ako tvrdí hovorkyňa operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová: "Tiesňová linka 155 čelí enormnému náporu volaní. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ide až o trojnásobný nárast. Dôvodom je nápor volajúcich, ktorí požadujú často všeobecné informácie o ochorení na nový koronavírus. Prípadne majú neurgentné zdravotné ťažkosti, ktoré by vedeli vyriešiť so všeobecným lekárom."

Rovnako veľký nápor zažívajú aj tiesňové linky na polícií.  "Evidujeme preťažené siete mobilných operátorov. Žiadame občanov, aby využívali aj iné možnosti komunikácie, aby v prípade potreby bolo možné dovolať sa na tiesňové linky. Pripomíname, že zneužitie tiesňových liniek je trestné."

V prípade ak volajúci alebo ich blízki, nemajú vážne zdravotné ťažkosti, prípadne klinické príznaky ochorenia na nový koronavírus, je potrebné aby sa obrátili na oficiálne infolinky zriadené Úradom verejného zdravotníctva a Národným centrom zdravotných informácií.

Hygienici pre veľký nápor posilnili svoje nonstop infolinky. Všetky telefónne čísla nájdete aj na webovej stránke Ministerstva vnútra, kde sú rozdelené podľa miesta bydliska.Nápor ľudí nebol iba na tiesňových linkách. Takto to vyzeralo na oddelení dokladov v Košiciach. Pred budovou čakali v radách desiatky ľudí.

Polícia žiada občanov, aby si teraz zbytočne nevybavovali rôzne doklady. A aby sa vyhýbali miestam, kde je väčšie množstvo ľudí.

Od pondelka preto na oddelení dokladov prijali preventívno bezpečnostné opatrenia, ktoré budú platiť až do odvolania. Stránkové hodiny budú iba tri hodiny denne a to v pracovných dňoch od 8:00 do 11:00.

- Nebudú sa prijímať žiadosti o vydanie občianskeho preukazu pre deti do 15 rokov.

- Žiadosti o vydanie cestovného pasu sa budú prijímať len na základe žiadosti o urýchlené vydanie do dvoch pracovných dní.

- Žiadosti o vydanie vodičského preukazu sa budú prijímať len po nadobudnutí vodičského oprávnenia, pri uplynutí časovej platnosti vodičského preukazu a pri nahlásení straty alebo odcudzenia dokladu.

Naša reportérka testovala infolinky o koronavíruse. Mnohé boli vyťažené. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy