Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Spoveď lekára, ktorý v Malackách vyšetroval pacienta 0: Na Slovensku nezvládame situáciu s koronavírusom
Zdielať na

Spoveď lekára, ktorý v Malackách vyšetroval pacienta 0: Na Slovensku nezvládame situáciu s koronavírusom

V utorok sme na Slovensku nezaznamenali nový prípad koronavírusu

BRATISLAVA / Lekár, ktorý ošetroval pacienta 0, prehovoril. Tvrdí, že u nás nezvládame situáciu s blížiacou sa epidémiou. On sám na vlastnej koži zažil opatrenia a dnes je v karanténe, kde čaká na výsledky.

"Ja si myslím, že celý systém je zlý. Zle to je nastavené. Nikto nič neriadi, neorganizuje, nikde sa nedovoláte. Nikto vám nepovie, čo máte robiť. A to som lekár," povedal obvodný lekár.

Na vlastnej koži zažíva boj s koronavírusom. Obvodný lekár, ktorý prišiel do styku s pacientom 0, teda synom prvého potvrdeného nakazeného, dnes sám čelí podozreniu. "Ja už to mám asi týždeň. Taký ľahký infekt dýchacích ciest. Trošku ma škriabe v hrdle, občas si zakašlem," opísal.

Obvodný lekár prišiel do styku s chorým vo svojej ambulancii. Odtiaľ ho poslal na ďalšie vyšetrenia. Že jeho testy dopadli pozitívne, ho neinformoval nikto. Spoľahnúť sa musel na seba. "Volal som tomu pacientovi, lebo však my máme kontakty na všetkých našich pacientov. Tak mi to potvrdil, že áno som to ja, ležím na infekčnom," pokračuje vo svojom rozprávaní lekár, ktorý pre nedostatok informácií ordinoval ešte asi týždeň. Až po medializovaných informáciách o pacientovi z Kostolišťa začal tušiť, že je zle.

"Kým som sa dovolal, kam som sa dovolal, teda na infekčnú kliniku, tak mi to trvalo neskutočne dlho. Lebo nikto nikde nezdvíhal, riešte to s tými a jeden sa vyhováral na druhého," opísal lekár. Samotný lekár nakoniec skončil na infekčnom oddelení bratislavskej nemocnice na Kramároch. O tom, čo sa tam dialo, hovorí ako o jednej veľkej katastrofe.

"Pacienti čakali vonku, bolo 5 stupňov, 6, 7 neviem. Jednoducho zima. Niektorí kašľali, niektorí sa sťažovali, že majú teplotu, ale nikto si nepomohol, nič. Jednoducho sa čakalo, kým sa otvoria dvere, vyjde odtiaľ lekár, ktorý bol v tom skafandri a povedal, že ďalší," pokračuje. Ošetrujúci obvodný lekár z Malaciek má dnes ambulanciu zatvorenú a jeho pacientov prebrali zastupujúci lekári. Kým však k tomu došlo, týždeň ordinoval. Sám je teraz v karanténe, čaká na výsledky. Jeho pacient je taktiež v karanténe.

"Pacient, ktorý bol ako prvý identifikovaný, je aktuálne vo vážnom stave, ale stabilizovaný. Po zhodnotení jeho klinického stavu mu bola nariadená liečba," informuje hovorkyňa UNB Eva Kliská. Jeho infikovaná rodina, vrátane syna, ktorý bol na karnevale v Benátkach, je hospitalizovaná v karanténe. "Majú sa dobre a zostávajú pod stálym dohľadom našich lekárov,"  dodáva Kliská.

Slováci dokážu aj takúto situáciu využiť na biznis, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy