Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hyenizmus. Špekulanti predávajú rúška za vysoké ceny
Zdielať na

Hyenizmus. Špekulanti predávajú rúška za vysoké ceny

BRATISLAVA / Ľudský hyenizmus a biznis so zdravotníckym materiálom. Špekulanti zneužívajú situáciu a predávajú všetko, čo môže zabrániť možnému riziku nákazy koronavírusom. Ceny za predávaný tovar umelo navyšujú. Polícia je v pozore.

Situáciu zneužívajú ľudia na internete. Na rôznych portáloch inzerujú množstvo tovaru, ktoré má zabrániť šíreniu koronavírusu. Samozrejme všetko predávajú za prehnane vysoké ceny. Ochranné rúška, respirátory, dezinfekčné prostriedky, antibakteriálne gély ale i potraviny. Toto všetko špekulanti ponúkajú na inzertných weboch a sociálnych sietiach. 

Napríklad dezinfekčný prostriedok predávali za 39 eur či rúško za 38 eur. 

Štábu televízie JOJ sa podarilo spojiť so ženou, ktorá predáva respirátor. Sama priznala, že cena za jeden kus je prehnaná.

"Príde mi vysoká ale je tam strašne veľký dopyt. Malo by to pomôcť, neviem či to je tak, že na stálo, že vás to úplne, že ochráni a neochoriete. Už mám len jeden," povedala.

Podľa odborníka síce nejde o trestný čin ani o nelegálny predaj. Ide skôr o etický problém, a to hlavne v situácií, ktorá aktuálne panuje na Slovensku. Inzeráty tohto typu majú v hľadáčiku aj policajti.

"Ako už bolo niekoľkokrát odborníkmi prezentované, rúška neochránia zdravých ľudí, sú skôr vhodné pre infikovaných pacientov, aby sa znížilo riziko nakazenia ľudí v ich okolí. Pokiaľ by bola naplnená skutková podstata trestného činu, tak polícia bude konať," píše sa v stanovisku polície. 

​Rúška bude šiť jedna firma z Bánoviec nad Bebravou. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy