Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lekárne reagujú na zvýšený dopyt po liečivách. Nedostatkovým tovarom sa stávajú aj lieky proti teplote
Zdielať na

Lekárne reagujú na zvýšený dopyt po liečivách. Nedostatkovým tovarom sa stávajú aj lieky proti teplote

BRATISLAVA / Lekárne reagujú na zvýšený dopyt po liekoch a žiadajú ľudí, aby to so zásobami nepreháňali. Nedostatkovým tovarom sa stávajú aj lieky proti teplote. Ľudia vykupujú štyri až 6 balení na osobu. Lekárnici zároveň žiadajú štát o urýchlené doriešenie distribúcie ochranných rúšok, chrániť nevedia ani samých seba.

V sobotu bola všetkým ľudom doručená sms správa, aby využívali predpisovanie liekov cez e-recept a vyzdvihli si ho v lekárni. Vzápätí Slovenská lekárnická komora vypracovala postupy a žiada obyvateľov aby ich dodržiavali. "Lekáreň je miesto, ktoré je rizikovým z pohľadu nákazy. Mali by si to ľudia uvedomiť. My interne sme rozhodli, že je na zamestnancoch, ako strávia čas v robote. Ja sa chránim rúškom, aj rukavicami," uviedla viceprezidentka SLeK Miroslava Snopková.

Chronickým pacientom odporúčajú, aby telefonicky kontaktovali lekáreň a informovali sa o dostupnosti daného lieku a až vtedy lekáreň aj navštívili. "Akútni pacienti, zvážte osobnú návštevu lekárne a radšej požiadajte zdravých príbuzných, nech vám lieky vyberú. My nevieme rozoznať príznaky chrípky od nákazy," povedala Snopková.

Tí, ktorí majú záujem o kúpu výživových doplnkov, či liečebnej kozmetiky, lekárnici odporúčajú, nech návštevu lekárne odložia o pár týždňov. "Lieky proti teplote, protizápalové, sirupy na kašeľ, kvapky do nosa, ľudia sa predzásobujú. Apelujeme na nich, aby to zbytočne so zásobami nepreháňali. Proti teplote už ani objednať nevieme tak, aby sme uspokojili požiadavku trhu," vyjadrila sa viceprezidentka SLeK.

"Rúška, rukavice nie sú, nedajú sa objednať. Dezinfekciu sme začali vyrábať sami. My tiež apelujeme na štát, aby vyriešil distribúciu ochranných pomôcok, lebo takto dlho ani my nevydržíme. A zdravotníkov treba chrániť," dodala Snopková.

Vyhlásenie Slovenskej lekárnickej komory

Slovenská lekárnická komora vo svojom oficiálnom stanovisku v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom apelovala na ľudí, aby zbytočne nechodili do lekární, ak to nie je nevyhnutné. V stanovisku zároveň rozdelila pacientov do štyroch skupín:

CHRONICKÍ PACIENTI
Ide o ľudí, ktorí pravidelne navštevujú lekárne za účelom výdaja dlhodobo užívaných liekov (vysoký tlak krvi, diabetes, astma a pod.). "Požiadajte predpisujúceho lekára o predpísanie elektronického lekárskeho predpisu s maximálnym možným množstvom užívaných liekov – u väčšiny liekov je to v dávke na tri mesiace, u liekov s obsahom omamných a psychotropných látok v dávke na jeden mesiac," píše sa vo vyhlásení SLeK.


Po následnom predpísaní liekov SLeK následne odporúča telefonicky kontaktovať lekárnika a informovať sa o aktuálnej dostupnosti predpísaných liekov. "Odporúčame využiť možnosti, ktoré poskytuje tzv. generická preskripcia, nepožadovať striktne liek konkrétneho výrobcu, ktorý môže vykazovať prechodnú nedostupnosť a konzultovať všetky dostupné možnosti zabezpečenia farmakoterapie s vašim lekárnikom," skonštatovali lekárnici.

AKÚTNI PACIENTI
V tejto skupine sa nachádzajú pacienti, či už požadujúci výdaj liekov bez lekárskeho predpisu, alebo pacienti s lekárskym predpisom na liek, ktorí neužívajú dlhodobo (napríklad antibiotiká, analgetiká, antihistaminiká, a pod.). "Prosím zvážte osobnú návštevu verejnej lekárne a pokiaľ máte možnosť, požiadajte o výber liekov príbuzných či známych. Prispejete tak k prechodnému zníženiu koncentrácie chorých pacientov v priestoroch lekární," uviedli lekárnici.

VŠETCI PACIENTI
"Tí, ktorí pozorujete symptómy ako horúčka, suchý kašeľ, sťažené dýchanie, bolesti hlavy a kĺbov sa podľa možnosti vyhnite kontaktu s inými ľuďmi a kontaktujte call centrum Úradu verejného zdravotníctva (0917 222 682), prípadne rýchlu zdravotnú pomoc (112)," informuje SLeK.

ZDRAVÍ KLIENTI
Do štvrtej skupiny zaradili lekárnici "zdravých klientov". Ide o tých, ktorí zvyčajne požadujú výživové doplnky či liečebnú kozmetiku. Tým odporúča, aby návštevu verejných lekární odložili aspoň na jeden mesiac.


"Vo všeobecnosti prosíme pacientov, aby k celej situácii pristupovali racionálne, bez emócií a paniky, nevytvárali si nepotrebné vysoké zásoby liekov, ktoré môžu následne chýbať tým, ktorí ich reálne potrebujú. Zásadne apelujeme na všetkých pacientov, ktorí v uplynulom období navštívili rizikové krajiny, aby zotrvali v dvojtýždňovej domácej karanténe a vyhli sa návštevám verejných lekární, keďže prenášačom vírusu je aj bezpríznakový pacient," skonštatovali lekárnici.

Premiér vyzýva ľudí, aby netajili cestovateľskú anamnézu. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy