Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podmienky na podnikanie sa na Slovensku zhoršili. Zamestnávatelia očakávajú od novej vlády zmenu
Zdielať na

Podmienky na podnikanie sa na Slovensku zhoršili. Zamestnávatelia očakávajú od novej vlády zmenu

BRATISLAVA / Chceli by ste z výplaty odvádzať menej a dostávať viac? Tak ťaháte za jeden koniec so svojimi zamestnávateľmi. Tí už teraz apelujú na novo-vznikajúcu vládu, aby zlepšila podnikateľské prostredie. A vraj je čo naprávať. Kvalita verejných inštitúcií, ako aj vymožiteľnosť práva, či trh práce a podmienky na podnikanie sa totiž na Slovensku v posledných rokoch výrazne zhoršili.

Dlhodobým problémom Slovenska je najmä nízka vymožiteľnosť práva, skostnatený pracovný trh práce, neefektívny vzdelávací systém, či daňovo odvodové zaťaženie. To napríklad neovplyvňuje len cenu vašej práce, ale aj to koľko za ňu dostanete na výplate. "Je to otázka toho, aby ľudia dostali reálne väčší plat," povedal viceprezident ZAP Pavol Prepiak.


Okrem notorických problémov Slovenska kabinet Petra Pellegriniho firmám naložil v podobe nečakaných legislatívnych zmien podľa nápadov koaličných partnerov. Od formujúcej sa vlády preto zamestnávatelia očakávajú presný opak. "Naša spoločnosť dlhodobo vyzýva k väčšej predvídateľnosti a stabilite pri prijímaní zákonov," uviedla hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová.

"Zvšenie konkurencie schopnosti slovenských podnikov, čo je priamo prepojené na reformu vzdelávania a reformu vedy a výskumu. A tiež aby každý zákon bol riadne prediskutovaný v rámci sociálneho dialógu," povedal generálny sekretár APZ Andrej Lasz. To sú potreby nášho priemyslu a najmä automobiliek, ktoré zamestnávajú aj s pridruženými sektormi skoro 280 tisíc ľudí.


Slovensko-rakúska obchodná komora vytvorila už aj podnikateľské desatoro pre novovznikajúcu vládu, ktorá sa teraz formuje okolo Igora Matoviča. Podľa analytika z možnej štvorkoalície ani jedna nemá v programe dramatické zvyšovanie daní a iné protipodnikateľské kroky. Dedia však nezdravý rozpočet.

V zlých časoch sa potom ukáže, ako budú vládnuť. Svojich nových vládnych partnerov by inak zamestnávatelia mohli spoznať pomerne rýchlo. Éterom už teraz lietajú mená niektorých ministrov. V každom prípade im firmy ponúkajú dialóg a očakávajú, že neostanú mimo. "Ponúkame politivkým stranám pomocnú ruku. Posielame im návrhy, ktoré by sa mohli dostať do programového vyhlásenia," vyjadril sa analytik INESS Martin Vlachynský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy