Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nádej pre ťažko choré deti. Boris Kollár verejne prisľúbil pomoc od vlády
Zdielať na

Nádej pre ťažko choré deti. Boris Kollár verejne prisľúbil pomoc od vlády

BRATISLAVA / Srdcia ľudí sa spojili. Vďaka sms zbierke pre reláciu "V siedmom nebi" pôjde na účty štyroch detičiek s diagnózou SMA1 už vyše milión eur. Nádej pre Alexa, Alexeja, Améliu a Riška totiž predstavuje zatiaľ jediný liek, ktorý však stojí viac ako dva milióny eur a musí byť podaný najneskôr do veku dvoch rokov. Súčasťou nakrúcania relácie bol aj politik Boris Kollár, ktorý verejne prisľúbil, že hneď na prvom stretnutí požiada víťaza volieb Igora Matoviča, aby nová vláda prispela na ich liečbu potrebnou sumou. No a práve dnes sa s ním aj stretol.

Suma, ktorou diváci prispeli na liek pre deti trpiace svalovou atrofiou, za jediný deň presiahla jeden milión eur. Samotná zbierka bola vyhlásená už 25. februára a počas nej mnohí prispeli, ale od nedele príspevky raketovo stúpli. "Dnes je už stav, že milión eur bol prekročený," povedal moderátor relácie Vilo Rozboril.

V nedeľu večer televízia JOJ odvysielala príbehy štyroch detí - Alexa, Alexeja, Améliu a Riška, ktoré trpia svalovou atrofiou. "Diagnóza je o tom, že bude ležiaci, odchádzajú mu svaly, nevie sa hýbať, je nesamostatný," povedala Alexova mama Monika.

Deti dostávajú podporný medikament, ktorý síce posilňuje svaly a dokážu potom lepšie udržať hlavičku, no nelieči.  "Dozvedeli sme sa o lieku, ktorý vytvára náhradnú kópiu génu, ktorý chýba a veľmi pomáha, vidíme to na deťoch, ktoré to už dostali," uviedla Monika. Problém je ale v tom, že tento liek u nás zdravotná poisťovňa neuhrádza, je príliš drahý.

"Len 2 milióny stojí samotný liek a ešte uhradiť treba liečbu, keďže ideme do zahraničia," zhodnotila Monika. Sumu pre Riška sa už podarilo vyzbierať, peniaze však ešte chýbajú pre Alexka, Alexeja a Améliu. Najmenej tri štvrtiny sumy.

Už pred niekoľkými týždňami Vilo Rozboril oslovil viacerých opozičných politikov, ktorí tvrdili, že keby boli vo vláde, vyčlenili by potrebnú sumu z rezervy premiéra. Je po voľbách a jeden z nich bol pozvaný aj do uplynulej relácie - konkrétne líder hnutia SME rodina, Boris Kollár.

"Ja som to povedal a čo poviem, to dodržím. To bude prvé, čo Igorovi Matovičovi poviem, že toto musíme vyriešiť," vyjadril sa líder Sme rodina Boris Kollár. V pondelok mal Boris Kollár prvé stretnutie s Igorom Matovičom a náš štáb sa ich na to opýtal.

"Liek je možné podať najneskôr do 2 rokov života. Alex bude mať v júli dva, ale to je posledný termín. Liek je treba podať čo najskôr," skonštatovala Alexova mama. Verejná zbierka sa však na vládu nespolieha a pokračuje ďalej.

TV JOJ štartuje unikátny seriál z onkológie Jenny. Do kampane šíriacej nádej sa zapojili aj diváci. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy